Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι Ανώνυµοι βοµβαρδίζουν τους εχθρούς του Wikileaks

Μαύρα Χριστούγεννα «υπόσχονται» λίγο-πολύ στους εχθρούς του Wikileaks και του Τζούλιαν Ασάνζ οι Ανώνυµοι χακτιβιστές, που συνεχίζουν να εξαπολύουν τη µία κυβερνοεπίθεση µετά την άλλη. «∆εν είµαστε οµάδα χάκερ, είµαστε µια on-line ζωντανή συνείδηση», διακήρυξε χθες η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προσδίδοντας µια ποιητική διάσταση στην πολύ πραγµατική και πολύ καταστροφική «επιχείρηση Αντίποινα».
Από τη Master Card και τη Visa µέχρι την υπηρεσία on-line µεταφοράς χρηµάτων PayPal και την ελβετική τράπεζα PostFinance, και από την ιστοσελίδα της Σάρας Πέιλιν µέχρι την ιστοσελίδατης σουηδικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει «εχθρός» του Wikileaks και του ιδρυτή του που να µην έχει µπει στο στόχαστροτων Ανωνύµων. Οι χακτιβιστές απειλούσαν χθες να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση και κατά του Amazon, που πέταξε µεν το Wikileaks από τους σέρβερ του, εξακολουθεί όµως να πουλάει στη βρετανική ιστοσελίδα του αποσπάσµατα από τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν – περιέχονται επεξεργασµένα απόέναν συγγραφέα που αναγράφεται ως Χάινζ Ντάτελ, σε ένα e-book Kindle. Αλλά ο τεχνολογικός συντάκτης της «Guardian» µετέφερε χθες το απόγευµα πληροφορίες για εσωτερικές έριδες στους κόλπους των Ανωνύµων: «Η επίθεση εναντίον τουAmazon ανεστάλη έπειτα από τις διαµαρτυρίες κάποιων µελών πως έπρεπε να επιµείνουν µε τις επιθέσεις κατά της PayPal».

Ποιοι είναι όµως αυτοί οι Ανώνυµοι, τη δράση των οποίων άρχισαν ήδη να ερευνούν από χθες οι αµερικανικές αρχές, κατόπιν εντολής του υπουργού ∆ικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ; Οι µυηµένοι την περιγράφουν ως µια άµορφη οµάδα µε «έδρα» το φόρουµ /b/ του ιστότοπουπίνακα ανακοινώσεων 4chan.

Εχουν µακρά ιστορία σε «αθώες» on-line φάρσες αλλά και σοβαρότερες επιθέσεις εναντίον «εχθρών της ελεύθερης διαδικτυακής έκφρασης». Μεταξύ άλλων έχουν καταφερθεί στο παρελθόν κατά του YouTube, των σαϊεντολόγων αλλάκαι τηςαµερικανικήςΕνωσης Μουσικής Βιοµηχανίας – όταν επιχείρησε να σταµατήσει την ηλεκτρονικήπειρατεία.

Πληροφορίες των «Times» θέλουν την «κεντρική οµάδα διοίκησης» να αποτελείται από 25 βρετανούς και αµερικανούς χάκερ. Η ίδια η οµάδα επιµένει πως συµµετέχουν στις επιχειρήσεις της «χιλιάδες εθελοντές»: «Τα άτοµα από τα οποία αποτελείται αυτή η on-line ζωντανή συνείδηση δεν είναι ποτέ τα ίδια σε αριθµό, συνεκτικότητα ή µορφή. Υπό αυτή την έννοια, οι Ανώνυµοι µοιάζουν µε ένα ποτάµι».

Το µοναδικό «γνωστό» της µέλος είναι ο Coldblood, που δίνει τις τελευταίες ηµέρες τη µία συνέντευξη µετά την άλλη στα βρετανικά µέσα. Αυτός ήταν που προέβλεψε χθες πως «αυτό θα εξελιχθεί σε πόλεµο, αλλά όχι στον δικό σας συµβατικό πόλεµο. Αυτός είναι ένας πόλεµος δεδοµένων. Προσπαθούµε να κρατήσουµε το Ιντερνετ ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους, όπως πάντα ήταν». Εχει βρετανική προφορά, λέει πως είναι 22 ετών και µηχανικός λογισµικού – οι Ανώνυµοι πάντως διέψευσαν ότι είναι εκπρόσωπός τους.

Το facebook έκλεισε χθες τη σελίδα των Ανωνύµων (αλλά όχι του Wikileaks, που έχει ξεπεράσει το ένα εκατοµµύριο φίλους), το ίδιο έκανε µε τον λογαριασµό τους το twitter (αµέσως όµως ξεπήδησαν άλλοι που αποδίδονται σε αυτούς). Κάποιες αποστάσεις πήρε και το Wikileaks επισηµαίνοντας ότι οι Ανώνυµοι δεν συνδέονται µε την οργάνωση. «Ούτε καταδικάζουµε ούτε χειροκροτούµε αυτές τις επιθέσεις. Πιστεύουµε πως είναι µια αντανάκλαση της κοινής γνώµης πάνω στις ενέργειες των στόχων», δήλωσε παρά ταύτα ο Κρίστιν Χράφνσον, εκπρόσωπος του Wikileaks.

Ο Λούλα
Μέσα σε όλο αυτόν τον κυβερνοθόρυβο, µία από τις φωνές που κατάφεραν χθες να ακουστούν ήταν αυτή του απερχόµενου προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος µε την απουσία διαδηλώσεων «υπέρτης ελευθερίας της έκφρασης και κατά της φυλάκισης αυτού του τύπου που έκανε καλύτερη δουλειά από πολλούς πρεσβευτές». Η αλήθεια είναι πως στον πραγµατικό κόσµο µόνο τρεις µικρές διαδηλ ώσειςέγιναν χθες, στο Μπρισµπέιν της Αυστραλίας, στη Βουδαπέστηκαιστο Μουλτάν του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου