Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με τον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας

Τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επέλεξε ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας» Κωνσταντίνος Μπακούρης προκειμένου να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τα «όχι ενθαρρυντικά», όπως είπε, αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας κοινής γνώμης, η οποία διεξήχθη σε 86 χώρες, με τη συμμετοχή 90.000 ατόμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών για βασικούς θεσμούς της πολιτείας, ενώ, όπως είπε ο κ. Μπακούρης,"τα πολιτικά κόμματα είναι από τους θεσμούς που έχουν χάσει περισσότερο την αξιοπιστία τους».

Τα στοιχεία της έρευνας είναι ανάλογα και για την Ελλάδα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι οι φτωχοί είναι εκείνοι που πληρώνουν περισσότερο σε δωροδοκίες».

Στην έρευνα, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς πρώτη φορά οι πολίτες πιστεύουν ότι μπορουν να κάνουν τη διαφορά και επίσης φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν συναδέλφους ή φίλους για την καταπολέμηση της διαφθοράς,ότι οι ίδιοι, μέχρι ένα 70%, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν τέτοιο αγώνα. Και στη χώρα μας φαίνεται ένας αριθμός 82% - δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι αυτό - ότι είναι διατεθειμένοι επίσης να μαρτυρήσουν και να πουν αν υπάρχουν συμπτώματα διαφθοράς για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου