Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νέα µέτρα 19 δισ. ευρώ ζητούν οι Βρυξέλλες!

Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδοµάδων και στα…. µουλωχτά, η Κοµισιόν έδωσε στη δηµοσιότητα την έκθεσή της για τα πεπραγµένα της ελληνικής οικονοµίας στο πλαίσιο του Μνηµονίου, µε βάση τα ευρήµατα της τελευταίας επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα - µολονότι η εκταµίευση της τρίτης δόσης έχει ήδη εγκριθεί.
Στο κείµενο περιγράφεται ανάγλυφα πώς µια προσπάθεια που ξεκίνησε καλά περιήλθε σε «κόπωση» από το καλοκαίρι και µετά – κι ως εκ τούτου χρειάζεται από ‘δώ και πέρα υπερδιπλασιασµός των προσπαθειών για την κάλυψη του χαµένου εδάφους µε πρόσθετα µέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των πρόσθετων µέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί για το 2011 – πέραν, δηλαδή, εκείνων που προέβλεπε το Μνηµόνιο –, της τάξης του 2,5% (περίπου 6,2 δισ. ευρώ), η έκθεση προεξοφλεί και πρόσθετα µέτρα της τάξης του 5% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ) για τα έτη 2012-2013, καθώς η ανάπτυξη εξελίσσεται µε χειρότερο από τον προβλεπόµενο τρόπο.

Εκτός από την υστέρηση στα έσοδα, η έκθεση διαπιστώνει µεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρµογή των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες αποδίδει στις εκλογές του Νοεµβρίου, την αντίσταση συγκεκριµένων συµφερόντων και – σε ορισµένες περιπτώσεις – την αδυναµία σχεδιασµού και οργάνωσης µέσα στα χρονοδιαγράµµατα.

Ως προτεραιότητες για το διάστηµα µέχρι τις δυο επόµενες επισκέψεις της τρόικας θέτει την αναδιάρθρωση των ∆ΕΚΟ, τη µείωση της σπατάλης και διαφθοράς στην Υγεία, την καλύτερη στόχευση του συστήµατος κοινωνικής προστασίας, την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, τη βελτίωση του φορολογικού συστήµατος, τη µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων, τη µείωση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισµούς.

Οσον αφορά το πρόγραµµα των ιδιωτικοποιήσεων, η τρόικα αναφέρει ότι θα ενισχυθεί σηµαντικά, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν στην περίοδο 2011-2013 7 δισ. ευρώ – ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικά προβλεπόµενου, το οποίο θα συµβάλει και στη µείωση του δηµόσιου χρέους.

Σύµφωνα µε την Κοµισιόν, κατά την επίσκεψη συµφωνήθηκε µε την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών – κυρίως της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και των άλλων αγορών – αλλά και νέα, πιο ασφυκτικά χρονοδιαγράµµατα για την εφαρµογή αυτών των µεταρρυθµίσεων, ώστε να ενισχυθεί η αναιµική ανάπτυξη (σ.σ.:

επί του παρόντος ακόµη ύφεση) της ελληνικής οικονοµίας κι η εµπιστοσύνη των επενδυτών.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «η αποφασιστική εφαρµογή του προγράµµατος είναι αναγκαία για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές. Ενώ οι εξελίξεις στη διάρκεια του καλοκαιριού έδειξαν ότι η καλή πρόοδος στην εφαρµογή των πολιτικών του προγράµµατος µπορεί ταχέως να µεταφραστεί σε χαµηλότερα spreads, οι ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά τη δυνατότητα της χώρας να µετακυλήσει µεγάλες ποσότητες κρατικών χαρτιών στα χρόνια αµέσως µετά τη λήξη του προγράµµατος παραµένουν µεγάλες. Με την κυβέρνηση να έχει ανανεωµένη την εντολή της για µεταρρυθµίσεις, η αποστολή (σ.σ.: τρόικα) υποστήριξε πως τώρα είναι η στιγµή για υπερδιπλασιασµό της δηµοσιονοµικής προσαρµογής και των µεταρρυθµιστικών προσπαθειών και για την επίδειξη αποφασιστικότητας για την επιτυχία των στόχων του προγράµµατος».

Για Υγεία και ΔΕΚΟ
Οσον αφορά τον τοµέα της Υγείας, κατά την έκθεση συµφωνήθηκε στο πρώτο εξάµηνο του 2011 να εφαρµοστούν επιπλέον µέτρα για την περικοπή δαπανών για φαρµακευτικά υλικά, την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών και τον περιορισµό του λειτουργικού κόστους των νοσοκοµείων. Οι ενέργειες αυτές – κατά την έκθεση – θα έχουν ως αποτέλεσµα την εξοικονόµηση 0,5% του ΑΕΠ.

Για τις ∆ΕΚΟ στον τοµέα των µεταφορών, που έχουν και τα περισσότερα ελλείµµατα, συµφωνήθηκε ότι το 2011 η κυβέρνηση θα µειώσει κατά µέσο όρο 10% τους µισθούς, θα περιορίσει τα επιδόµατα στο 10% του βασικού µισθού και θα εισαγάγει πλαφόν 4.000 ευρώ µεικτά µηνιαίως (µε 12 µισθούς τον χρόνο). Επιπλέον, προκειµένου να αντιµετωπιστεί το ιδιαίτερο πρόβληµα των επιχειρήσεων αυτών, τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες θα αυξηθούν κατά 30% τουλάχιστον. Από αυτά τα µέτρα αναµένεται εξοικονόµηση 0,5% του ΑΕΠ.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου