Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση για το Ιράν με το... αζημίωτο προσέφερε στις ΗΠΑ πορτογαλική τράπεζα

Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Πορτογαλίας προσφέρθηκε να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα να της επιτραπεί να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Τεχεράνη, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από το WikiLeaks και δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
Οι εκπρόσωποι της τράπεζας Millenium BCP επισκέφθηκαν την Τεχεράνη το 2009 για να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με τράπεζες του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

Η BCP ενδιαφερόταν για επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Ιράν, όμως ανησυχούσε για την πιθανότητα αντιποίνων από τις ΗΠΑ αν προχωρούσε, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, καθώς η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο διοικητής της τράπεζας Κάρλος Σάντος Φερέιρα έκανε αυτή την προσφορά σε Αμερικανούς διπλωμάτες στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα.

Η Millenium BCP έχει αρνηθεί προς το παρόν να σχολιάσει το άρθρο της El Pais.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που συνέταξαν το τηλεγράφημα πιστεύουν ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και άλλοι υπουργοί ήταν ενήμεροι γι' αυτή την πρόταση. Ο Σόκρατες, πάντως, αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε σχετικό με αυτή την υπόθεση.

Το κόμμα Αριστερό Μπλοκ επεσήμανε ότι θα θέσει το θέμα στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου