Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αφήνει το ηλιακό σύστημα για το διαστικό κενό το Voyager 1

33 ολόκληρα χρόνια μετά την εκτόξευσή του, το αμερικανικό διαστημόπλοιο έχει φτάσει στα όρια του ηλιακού συστήματος.


Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977 και μαζί με το πιστό αντίγραφό του, Voyager 2, μετέδωσαν στη γη πολλές ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Πλέον, το Voyager 1 έχει φθάσει στα όρια του ηλιακού συστήματος, όπου οι ηλιακοί άνεμοι δεν πνέουν πλέον προς τα έξω, αλλά με πλάγιο τρόπο, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας εκτιμούν ότι το Voyager 1 θα εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια για να μπει στον διαστρικό χώρο, έξω από τη μαγνητική επίδραση του ήλιου.

Προς το παρόν, βρίσκεται σε 17,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο "σε μια περιοχή όπου η ταχύτητα του θερμού ιονισμένου αερίου (...) που προέρχεται από τον ήλιο έχει πέσει στο μηδέν", εξήγησε η NASA.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι ηλιακοί άνεμοι γίνονται πλευρικοί υπό την πίεση των διαστρικών ανέμων. Η NASA είχε ήδη εντοπίσει ότι οι άνεμοι αυτοί έπεφταν στο μηδέν τον Ιούνιο, αλλά ήθελε να επιβεβαιώσει αυτήν την ανακάλυψη συνεχίζοντας την ανάλυση των δεδομένων.

"Όταν αντιλήφθηκα ότι αυτοί οι άνεμοι είχαν μια ταχύτητα που είχε πέσει στο μηδέν, έμεινα κατάπληκτος", δήλωσε ο Ρομπ Ντέκερ, ένας από τους επιστήμονες που είναι επιφορτισμένος με τον τομέα των σωματιδίων με χαμηλή ενέργεια της αποστολής Voyager και ερευνητής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

"Και να που ο Voyager, αυτή η διαστημική βολίδα που εργάστηκε σαν "μουλάρι" εδώ και 33 χρόνια, εξακολουθεί να μας δείχνει ακόμη και σήμερα κάτι το εντελώς νέο", πρόσθεσε ο ερευνητής.

Η NASA χαρακτήρισε αυτήν την ανακάλυψη του Voyager "ως ορόσημο του ταξιδιού του μέσα από την ηλιόσφαιρα και (...) της προσεχούς του εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου