Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Παγώνουν οι άστεγοι

Στο έλεος του πολικού ψύχους βρίσκονται αυτές τις μέρες οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης λόγω της ανυπαρξίας δημόσιων υποδομών φιλοξενίας.

Μόνο 12 από αυτούς φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείου που μισθώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των αστέγων.

Τον ακριβή αριθμό των αστέγων δεν τον γνωρίζει κανείς, αφού δεν υπάρχει τελική καταγραφή τους.
700 άτομα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στα συσσίτια του Δήμου σιτίζονται καθημερινά 180-190 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί είναι άστεγοι. Ο αριθμός τους εκτιμάται σε 400 με 500.

Πολλοί από αυτούς όμως δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τρόπο ζωής τους και αναζητούν στέγη μόνο τις μέρες της παγωνιάς, ενώ άλλοι δεν επιτρέπουν σε κανένα να τους πλησιάσει και αντιδρούν με απειλές.

Η έρευνα δείχνει ότι αρκετοί άστεγοι είναι Ελληνες, μαζί με τους μετανάστες και επαίτες από τη Βουλγαρία. Πολύ συχνά εμφανίζονται άνεργες μητέρες, χωρίς σύζυγο, με 4 ή 5 παιδιά που δεν έχουν ούτε στέγη ούτε τροφή. Στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου ψωνίζουν κάθε εβδομάδα δωρεάν 200 οικογένειες και 300.000 ευρώ δίνονται από το δήμο με τη μορφή βοηθημάτων από 500 μέχρι 2.000 ή 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου