Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Si από την Γερουσία... Aspeta από την Βουλή για τον Σίβλιο

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο για το μέλλον της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία σε αναμονή όμως από το Κοινοβούλιο...

Η γερουσία της Ρώμης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση: 162 "ναι", 135 "όχι", 11 οι αποχές. Η θετική στάση της γερουσίας, εθεωρείτο, όμως, βέβαιη. Αυτό που πρόκειται να καθορίσει την τυχόν αλλαγή του όλου πολιτικού σκηνικού, είναι η τελική ψηφοφορία της βουλής. Το σχετικό αποτέλεσμα, αναμένεται στις 13.00 ώρα Ιταλίας, (14.00 ώρα Ελλάδος)................................
 
Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς, όμως, να προκύψει κάποιο σαφές σκηνικό. Στην τελική τους συνεδρίαση, οι βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Τζανφράνκο Φίνι, "Μέλλον και Ελευθερία", αποφάσισαν, χθες βράδυ, να τηρήσουν μια κοινή γραμμή: να προσφέρουν στον "Καβαλιέρε" μια πολύτιμη αποχή, κατά την "δύσκολη" ψηφοφορία της βουλής, ζητώντας, όμως, ως αντάλλαγμα, να παραιτηθεί ο Μπερλουσκόνι, πριν την οριστική ψήφο του κοινοβουλίου, για να ανοίξει μια καινούρια πολιτική φάση.
 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, δεν δέχθηκε, μέχρι αυτή την στιγμή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την "ένα αυταρχικό τελεσίγραφο". Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι, ο "μίστερ τιβί", φοβάται, ουσιαστικά, μήπως πρόκειται για "παγίδα". Ότι μετά την παραίτηση, δεν θα υπάρξει η αναγκαία συναίνεση για να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, και ότι θα αναγκασθεί, κατά συνέπεια, να εγκαταλείψει οριστικά την πρωθυπουργία.
 
Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξάγεται την ώρα αυτή, στο μέγαρο της βουλής, Μοντετσιτόριο, ουδείς είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια βέβαιη πρόβλεψη. Το μόνο στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι αναλυτές, είναι ότι η διαφορά, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα είναι, οπωσδήποτε, πολύ μικρή.
 
Τις περασμένες ημέρες, δυο βουλευτές του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα, και ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Θετική στάση προς τον "Καβαλιέρε", αποφάσισε να κρατήσει και ο βουλευτής και επιχειρηματίας Μάσσιμο Καλεάρο, ο οποίος, πριν δυο χρόνια, είχε εκλεγεί με το προοδευτικό "Δημοκρατικό Κόμμα".
 
Ο όλως εξαιρετικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας αυτής, αποδεικνύεται και από την παρουσία, τριών εγκύων βουλευτών. Η Ντανιέλα Μπουντζόρνο, και η Τζούλια Κοζέντσα (κεντροδεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι) και η Φεντερίκα Μογκερίνι ( Δημοκρατικό Κόμμα) προσήλθαν στο μέγαρο της βουλής, παρά το ότι η κύηση τους, βρίσκεται πέραν του έβδομου μήνα.
 
Κατά την παρέμβασή του, ο επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", Αντόνιο Ντι Πιέτρο, κατηγόρησε και πάλι τον Μπερλουσκόνι ότι, τις περασμένες ημέρες προχώρησε σε "αγοραπωλησία ψήφων και δωροδοκίες βουλευτών". Πριν ξεκινήσει η παρέμβαση του Ντι Πιέτρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο "Καβαλιέρε" εγκατέλειψε την αίθουσα, μαζί με όλους τους βουλευτές του.
 
Μετά την ψηφοφορία, θα καταστεί σαφές ποιο δρόμο θα μπορέσει να ακολουθήσει η ιταλική πολιτική, για να βγει από την αβεβαιότητα και την εμφανή κρίση, των τελευταίων μηνών. Δυο οι πιθανότερες εξελίξεις : πρόωρες εκλογές, ή νέα κυβέρνηση, ευρείας συμμετοχής, με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, από την μεριά του, ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, με έναν ανασχηματισμό, περιορισμένου χαρακτήρα, προς στελέχη του κεντρώου χώρου. Αλλά οι πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του, κατά τα φαινόμενα, είναι όλο και πιο περιορισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου