Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ομπάμα προς Ερντογάν: Λυπάμαι πολύ για τις διαρροές του WikiLeaks

Τη λύπη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της δημοσιοποίησης τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα εξέφρασε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι ορισμένα σχόλια που περιλαμβάνονται στα τηλεγραφήματα, δεν εκφράζουν τις απόψεις της κυβέρνησής του και του διπλωματικού του επιτελείου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο σχετικά με το τηλεφώνημα, που έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, αναφέρεται ότι ο τελευταίος σημείωσε πως «οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι από τις σημαντικότερες σχέσεις στον κόσμο» και εξέφρασε τη λύπη του για τα προβλήματα που προκλήθηκαν εξαιτίας της δημοσιοποίησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν σημείωσε ότι ήταν άξια επαίνου η πρόσφατη δήλωση λύπης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η τεχνητή αλλαγή των μεταξύ μας σχέσεων. Είναι άκρως ενοχλητικό το γεγονός ότι πληροφορίες που στηρίζονται σε σκόπιμα κουτσομπολιά, εμφανίζονται σε επίσημα έγγραφα, όπως ενοχλητικό είναι το ύφος που χρησιμοποιείται και οι ισχυρισμοί που προβάλλονται. Ωστόσο είμαστε έτοιμοι να προβούμε από κοινού σε όλες τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν».

Σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα WikiLeaks δεν θα πλήξουν ούτε θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου