Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Δεύτερος νεκρός στο κελί σε μία εβδομάδα * Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις

Και δεύτερο νεκρό κρατούμενο μέσα σε μια εβδομάδα μετρά το σωφρονιστικό σύστημα, ενώ φουντώνει το κύμα των κινητοποιήσεων.

Η μακάβρια αλυσίδα των θανάτων στις φυλακές, εκεί όπου οι κρατούμενοι δεν χάνουν μόνο την ελευθερία τους αλλά και τη ζωή τους, μεγαλώνει. 58χρονος κρατούμενος, βουλγαρικής καταγωγής, που είχε εκτίσει την ποινή του και κρατείτο για απέλαση, ξεψύχησε προχθές στις φυλακές της Κασσαβέτειας κατά τη μεταγωγή του από τον Δομοκό. Μετείχε στην αποχή συσσιτίου, αλλά η συγκεκριμένη φυλακή που τον «φιλοξενούσε» δεν έχει γιατρό. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το μόνο που διοχετεύεται είναι ότι είχε ιστορικό υψηλής πίεσης.

Την ίδια ώρα, επτά κρατούμενοι στις φυλακές της Κέρκυρας έραψαν το στόμα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 1.200 κρατούμενοι απεργούν και χιλιάδες άλλοι απέχουν από το συσσίτιο. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καλεί αυτή την κρίσιμη στιγμή την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συναντήσει την συντονιστική επιτροπή αγώνα των φυλακισμένων και να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

Η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης ευελπιστεί ότι θα αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις εν όψει των Χριστουγέννων, αλλά και του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στη Βουλή, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε κρατούμενους χαμηλής παραβατικότητας και αλλοδαπούς υπό διοικητική απέλαση. Με το πρόσχημα ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν απευθύνει αίτημα για άμεση συνάντηση και αμφισβητώντας τις διαδικασίες επιλογής της συντοντικής επιτροπής των κρατουμένων, το υπουργείο δείχνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν αποφεύγει τον απευθείας διάλογο.

Οι υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι εντός εξαμήνου θα προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απαντούν στα περισσότερα αιτήματα των έγκλειστων, φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν τη μάχη που δίνουν οι έγκλειστοι για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Οι μαζικές κινητοποιήσεις δεν κάμπτονται ούτε και με τις μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούν οι διευθύνσεις των φυλακών, όπως είναι η διακοπή των φαρμάκων. Ο εκβιασμός επιχειρείται, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σε όλες τις φυλακές, ακόμη και στη Β' πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου κρατούνται άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα.

Την επόμενη Τρίτη, τα μέλη της διακομματικής επιτροπή της Βουλής θα επισκεφθούν τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που αντιμωπίζουν. Την ίδια ημέρα θα γίνει πορεία αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού και μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές Διαβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου