Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

«Μαύρη τρύπα» τα έσοδα – Μειώθηκε το έλλειμμα

Μπορεί τα έσοδα να αυξήθηκαν αλλά ο στόχος που είχε τεθεί δεν επετεύχθη. Η «μαύρη τρύπα» παραμένει και η κυβέρνηση ελπίζει να... ρεφάρει τον Δεκέμβριο.


Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι με την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, την επέκταση της περαίωσης, τα χρήματα από τους ελέγχους αλλά και την εισροή των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συγκεντρώσει τα 6,9 εκατομμύρια ευρώ που... λείπουν για να πιάσει τους στόχους.

Το Νοέμβριο σημειώθηκε ανάκαμψη των εσόδων που οδηγεί σε βελτίωση του ρυθμού αύξησής τους στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ο οποίος ανήλθε σε 4,8% σε σχέση με το 2009 έναντι 3,7% που ήταν το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2010.

Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και των ελέγχων στην αγορά καθώς και υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων από την οποία έχουν εισπραχθεί έως τώρα πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδα του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2010, σημείωσε μείωση 27,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα περιορίστηκε στα 18.620 εκατ. € από 25.634 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ο περιορισμός του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση 10,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου