Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ηθική δικαίωση για Ρώσο δημοσιογράφο

Την αθώωση του Ρώσου δημοσιογράφου Μιχαήλ Μπεκέτοφ για δυσφήμιση του δημάρχου του προαστίου Κίμκι της Μόσχας αποφάσισε το τοπικό δικαστήριο. Ο Μπεκέτοφ είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού μετά την εναντίωσή του στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα περνούσε μέσα από το δάσος του Κίμκι.
Το δικαστήριο του Κίμκι αναίρεσε την απόφαση της 10ης Νοεμβρίου που καταδίκαζε τον δημοσιογράφο για δυσφήμιση. Το Νοέμβριο του 2008, ο Μιχαήλ Μπεκέτοφ έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αγνώστους. Για πολλούς μήνες βρισκόταν σε κώμα, ενώ οι γιατροί του ακρωτηρίασαν το ένα πόδι και πολλά δάχτυλα. Έκτοτε δεν μπορεί να περπατήσει, ούτε να μιλήσει.

Οι δράστες της επίθεσης δεν βρέθηκαν ποτέ. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του δημοσιογράφου συνδέουν την επίθεση με την αντίθεσή του στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Μόσχας-Αγίας Πετρούπολης.

Ο Μπεκέτοφ που ήταν διευθυντής της τοπικής εφημερίδας Pravda είχε κατηγορήσει το δήμαρχο του Κίμκι, Βλαντίμιρ Στρελτσένκο ότι είχε ενορχηστρώσει μια πολιτική τρομοκράτησης, καθώς είχαν σημειωθεί πολλαπλές ενέργειες εκφοβισμού κατά ανθρώπων που αντιτίθενταν στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω δήλωση ήταν δυσφημιστική. Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση του Μιχαήλ Μπεκέτοφ, Στανισλάφ Μαρκέλοφ, δολοφονήθηκε στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2009.

Ωστόσο, ο Μπεκέτοφ δεν ήταν το μόνο θύμα του αυτοκινητοδρόμου. Ακόμη ένας δημοσιογράφος, ο Όλεγκ Κασίν, που εργάζεται για την εφημερίδα Kommersant και κάλυπτε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου έργου, δέχθηκε επίσης άγρια επίθεση στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Τελικώς, το σχέδιο για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου "πάγωσε" το καλοκαίρι από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις μαζικές αντιδράσεις και τις δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου