Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Διαδηλώσεις και υπογραφές υπέρ Ασάνζ

Δηλώσεις συμπαράστασης ηγετών, διεθνείς εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συνεχιζόμενο κυβερνοαντάρτικο στο Διαδίκτυο πάνε παράλληλα στο «πραγματικό» και το ψηφιακό σύμπαν ως εκφράσεις συμπαράστασης στον «κρατούμενο επί σκοπώ εκδόσεως» στο Λονδίνο Τζούλιαν Ασάνζ και στο WikiLeaks.
Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Τζούλιαν Ασάνζ» και φωτογραφίες-μάσκες του ιδρυτή του WikiLeaks διαδήλωσαν δεκάδες Αυστραλοί στην Καμπέρα (φωτ. ΑΠΕ) Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Τζούλιαν Ασάνζ» και φωτογραφίες-μάσκες του ιδρυτή του WikiLeaks διαδήλωσαν δεκάδες Αυστραλοί στην Καμπέρα (φωτ. ΑΠΕ) «Αν μιλάμε για δημοκρατία, θα πρέπει να είναι πλήρης και παντού. Γιατί έκλεισαν τον Ασάνζ στη φυλακή; Αυτή είναι η δημοκρατία;», αναρωτήθηκε δημοσίως ρητορικά χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακρως επικριτικός δε ως προς την, προκύπτουσα από τις διαρροές του WikiLeaks, κριτική των ΗΠΑ για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη Ρωσία, «να κοιτάξουν -είπε- πρώτα τα του οίκου τους. Ρίχνω την μπάλα στους φίλους μας Αμερικανούς».

Λίγο πριν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είχε κι εκείνος διαμαρτυρηθεί για την κράτηση του Ασάνζ και εξέφρασε, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, αλληλεγγύη προς τον ιστότοπο και τις αποκαλύψεις του. Στη Γενεύη, η Νάβι Πιλάι, ύπατη αρμοστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σχολίασε πως οι ενέργειες από πλευράς ΗΠΑ και «προθύμων συμμάχων» εναντίον του WikiLeaks «μπορούν να ερμηνευτούν ως απόπειρες λογοκρισίας στη διάδοση των πληροφοριών».

Οι πρώτες διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του ιδρυτή του WikiLeaks έλαβαν χώρα σε Βρετανία, Αυστραλία και Πακιστάν. Πάνω από 300.000 χρήστες του Διαδικτύου διεθνώς είχαν μέχρι χθες βράδυ συμμετάσχει σε εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο www.avaaz. org/en/wikileaks_petition/?vl.

Αλλά, ίσως περισσότερη σκόνη σηκώνει ο συνεχιζόμενος κυβερνο-ανταρτοπόλεμος των χακτιβιστών της «Επιχείρησης Ανταπόδοσης» (Operation Payback) εναντίον εταιρειών που «ετυμηγόρησαν» υπέρ της πολιτικής των ΗΠΑ. Υπολογιζόμενοι σε μερικές χιλιάδες διεθνώς, οι συμμετέχοντες στο κάλεσμα της διαδικτυακής κολεκτίβας Anonymous, μετά τις Visa και Mastercard, χτύπησαν χθες και το Amazon.com που πρώτο έδιωξε το WikiLeaks από την υπηρεσία cloud computing που διαθέτει. Ταυτόχρονα, δε, το μεγαλύτερο αυτό διαδικτυακό βιβλιοπωλείο κερδίζει χρήματα πουλώντας σε έκδοση Kindle τα τηλεγραφήματα της διαρροής που WikiLeaks και συνεργαζόμενα έντυπα παρέχουν δωρεάν!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου