Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Ενας στους 5 με ψυχική νόσο

Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (περίπου 46 εκατομμύρια άτομα) δηλώνουν πως είχαν κάποια ψυχική νόσο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ 4,4 από τα 11 εκατομμύρια Αμερικανών με «σοβαρή ψυχική νόσο» (δηλαδή νόσο που δυσκολεύει ή απαγορεύει τουλάχιστον μία σημαντική καθημερινή δραστηριότητα) δεν υποβάλλονται σε καμία θεραπεία.

Αυτά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης της Αρχής για την Κατάχρηση Ουσιών και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (SAMHSA) των ΗΠΑ, που φέρνει ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα του ψυχολογικού τιμήματος της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες. Συγκλονιστικοί είναι εν γένει οι αριθμοί. Ενδεικτικά: 8,4 εκατομμύρια ενήλικοι Αμερικανοί σκέφτηκαν πέρυσι την αυτοκτονία, ενώ ένα εκατομμύριο ανάμεσά τους επιπλέον την επιχείρησαν· η σοβαρή ψυχική νόσος βαραίνει ιδίως τους νέους: 30% των ατόμων έως 25 ετών πάσχει από συμπτώματα, σε αντίθεση με το 13,7% των άνω των 50 ετών· περισσότερο κινδυνεύουν οι άνεργοι (27%) από τους εργαζόμενους (17,1%) και οι γυναίκες (23,8%) από τους άνδρες (15,6%)· το 19% των ανθρώπων με κάποια ψυχική νόσο βρέθηκε να κάνει κατάχρηση ουσιών.

Η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση Ομπάμα θα βοηθούσε ώστε πολλοί περισσότεροι να τύχουν ψυχολογικής φροντίδας, σημειώνουν οι υπεύθυνοι της SAMHSA -μόνο που πρέπει πρώτα να υπερβεί τις λυσσαλέες αντιδράσεις και να ψηφιστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου