Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο

Επανάσταση στον προγεννητικό έλεγχο αναμένεται να φέρει μια νέα εξέταση αίματος, που εντοπίζει σχεδόν κάθε γενετική ανωμαλία του εμβρύου χωρίς τους κινδύνους των σημερινών επεμβατικών μεθόδων.

Η πειραματική τεχνική (Μη Επεμβατική Προγεννητική Διάγνωση, NIPD) που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, γεννά την ελπίδα μιας πλήρους μεταμόρφωσης του προγεννητικού ελέγχου για κληρονομικές και διάφορες γενετικές ασθένειες, καθώς ανιχνεύει παθήσεις όπως η κυστική ίνωση και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, από ίχνη του DNA του εμβρύου που περιέχονται στο αίμα της μητέρας του. Αν τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από μεγαλύτερες μελέτες, η ασφαλής αυτή τεχνική θα μπορούσε ν' αντικαταστήσει διαγνωστικές εξετάσεις όπως η αμνιοπαρακέντηση, η οποία ενέχει έναν κίνδυνο αποβολής της τάξης του 1%.

Η NIPD μπορεί ν' ανιχνεύσει πιθανές γενετικές ανωμαλίες από την όγδοη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή μέχρι και εφτά εβδομάδες νωρίτερα από τις υπάρχουσες εξετάσεις, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στις γυναίκες ν' αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν ή να διακόψουν την κύηση. Ανοίγει επίσης την προοπτική πιο εκτεταμένου ελέγχου για κληρονομικές ασθένειες, που σήμερα προσφέρεται μόνο σε ζευγάρια που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εξαιτίας του ενδεχομένου αποβολής.

Προς το παρόν το κόστος της νέας εξέτασης είναι πολύ υψηλό, περίπου 125.000 στερλίνες, αλλά η επιστημονική ομάδα που το ανέπτυξε εκτιμά ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα πέσει κάτω από 1.000. Αυτό είναι περίπου και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις περαιτέρω έρευνες, την έγκριση και την ευρεία κυκλοφορία του. Μένει να επιβεβαιωθεί εάν είναι η NIPD εξίσου ακριβής με την αμνιοπαρακέντηση.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου