Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Καταγγέλουν τον Μπερλουσκόνι ότι δωροδοκεί βουλευτές για να κρατήσει την καρέκλα!

Η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν βρίσκεται σε εξέλιξη "δωροδοκία βουλευτών", στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή των Ιταλών δικαστικών, θεωρήθηκε επιβεβλημένη, μετά την καταγγελία του επικεφαλής του κόμματος "Ιταλία των Αξιών", Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Σύμφωνα με τον Ντι Πιέτρο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του "Καβαλιέρε", προσπαθεί να επιβιώσει, δωροδοκώντας εθνοπατέρες, που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πριν τρεις ημέρες, δυο βουλευτές του Ντι Πιέτρο, οι Αντόνιο Ράτζι και Ντομένικο Σιλιπότι, εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική του ομάδα, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, κατά την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης της ερχόμενης Τρίτης.

Και ο γραμματέας του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία", Τζανφράνκο Φίνι, έκανε λόγο "για δωροδοκίες που θυμίζουν εκείνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου", ενώ ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, δήλωσε ότι "οι Ιταλοί πρέπει να ξέρουν ότι δεν είμαστε όλοι διατεθειμένοι να πουληθούμε".

Ο στενός συνεργάτης του Καβαλιέρε, βουλευτής Φαμπρίτσιο Τσικίτο, απαντά όμως ότι "πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική χρήση της δικαιοσύνης. Όταν εγκατέλειψαν την κεντροδεξιά πάνω από τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές, ουδείς ενοχλήθηκε. Τώρα που, ίσως, κάποιοι επιστρέφουν, υπάρχοθν άτομα που μιλούν για σκάνδαλο".

Στελέχη του μπερλουσκονικού κόμματος "Λαός της Ελευθερίας" ανακοίνωσαν, επίσης, ότι πρόκειται να καταθέσουν, σύντομα, μια "απαντητική καταγγελία".

Ο ιταλικός Τύπος, αναφέρει σήμερα ότι, σύμφωνα με επίμονες φήμες, έχουν γίνει δελεαστικές προτάσεις σε βουλευτές, που περιλαμβάνουν "την πληρωμή του δανείου πρώτης κατοικίας, την σίγουρη δυνατότητα επανεκλογής, αλλά και την διαφήμιση, τυχόν εμπορικών και εκδοτικών επιχειρήσεων". Στην όλη "πολεμική", αναμένεται να αναφερθεί και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κατά την διαδήλωση που ξεκινά στις τέσσερις το απόγευμα, ώρα Ιταλίας, στην Πλατεία "Σαν Τζοβάννι" της Ρώμης, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει να κινητοποιήσει μέχρι και δυο εκατομμύρια πολίτες, όσους, δηλαδή, είχε κατεβάσει στους δρόμους ο "Καβαλιέρε" το 2006, με αίτημα, την παραίτηση της τότε κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι.

Σημαντικά στελέχη του κόμματος, όπως η Ρόζι Μπίντι, έχουν ζητήσει από τον Μπερσάνι, να κάνει σαφείς αναφορές στις φήμες περί "αγοραπωλησίας βουλευτών και γερουσιαστών", τονίζοντας ότι είναι μια σαφής απόδειξη της όλης, νοσηρής, πολιτικής κατάστασης. "Είναι πάντως ενδεικτικό -υπογραμμίζουν οι σχολιαστές- του όλου πολιτικού αποπροσανατολισμού που επικρατεί, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, άλλαξαν κοινοβουλευτική ομάδα, πάνω από εβδομήντα εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές".

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, δήλωσε και πάλι βέβαιος ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της ψήφου εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε "άμετρες και υπερβολικές" τις φιλοδοξίες των κεντρώων δυνάμεων που κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του. Προέβλεψε, τέλος, ότι "πολλοί βουλευτές που απομακρύνθηκαν, ακολουθώντας τον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι, θα αποφασίσουν να επιστρέψουν, το γρηγορότερο, στην κεντροδεξιά συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου