Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Εξηγήσεις ζητάει η Ρωσία για τα σχέδια άμυνας Πολωνίας - Βαλτικών

Για βελτίωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας μίλησε ο γ.γ της Συμμαχίας, αλλά η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις για τα σχέδια άμυνας -όπως αποκάλυψε η WikiLeaks- Πολωνίας και Βαλτικών χωρών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, ενώ κατήγγειλε ότι δέχεται συνεχώς προκλήσεις από τη Γεωργία.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη δυσκολία που προέκυψε στις σχέσεις με τη Μόσχα, τόνισε ότι συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και ότι άρχισε η συμφωνία για την επέκταση των οδών ανεφοδιασμού της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, μέσω Ρωσίας. Ο Ράσμουσεν έκανε τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε και δεν παρέλειψε να επαναλάβει πάλι τη δήλωση που έκανε στη Λισαβόνα, ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλον. Αρνήθηκε, «για λόγους αρχής», να σχολιάσει την αποκάλυψη της WikiLeaks.

Ετσι, η Μόσχα επέμεινε να ζητεί εξηγήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «από τη μια το ΝΑΤΟ ανοίγεται απέναντί μας σε μια συνεργασία και από την άλλη αποφασίζει ότι πρέπει να αμυνθεί. Πότε είναι ειλικρινές; Περιμένουμε απαντήσεις........

 τις δικαιούμαστε». Η αποκάλυψη ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έκανε τα σχέδια άμυνας τον Ιανουάριο, λόγω του πολέμου στη Γεωργία, το 2008. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων είχε αρχίσει από το 2009. Η αλήθεια είναι ότι η καχυποψία είχε κλιμακωθεί επί Μπους και μόλις τώρα, μετά τη Λισαβόνα, αρχίζει να υποχωρεί. Οι δύο πλευρές μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το θέμα, θεωρητικά. Αλλά η δυσκολία τους βολεύει σε ενδεχόμενα παζάρια.

Εν τω μεταξύ η Μόσχα κατήγγειλε χθες ότι η Γεωργία την προκαλεί, κατηγορώντας τη για κατασκοπία και συνδέοντάς τη με μια σειρά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου. Γι' αυτές έχουν γίνει 6 συλλήψεις. Η Τυφλίδα, μολονότι δεν έχει κατηγορήσει τη Μόσχα, έχει συνδέσει έναν νεκρό από τις επιθέσεις με κάποιον Ρώσο αξιωματικό, μετέδωσε το ΑΠΕ.
Πάντως τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση γενικότερα έχει αντιληφθεί η Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της, Φρανσουά Φιγιόν, έφτασε χθες στη Μόσχα στο πλαίσιο της χρόνιας συνεργασίας των δύο χωρών. Ρωσικές και γαλλικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει περί τα 200 συμβόλαια, καθώς η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου