Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

«Απλυτα» του Βατικανού, αποκαλύπτει το wikileaks

Υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, φοβία απέναντι στις νέες τεχνολογίες, αλλά και γκάφες που έγιναν στα ΜΜΕ καταγράφονται σε επίσημα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω wikileaks.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναδημοσιεύοντας απόρρητα έγγραφα που αφορούν το Βατικανό και προέρχονται από τον ιστότοπο wikileaks, βγάζει στην φόρα υποθέσεις του Βατικανού, και αποκαλύπτει "σκοτεινές" πτυχές των καρδιναλίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού,  καρδινάλιος Ταρσίζιο Μπερτόνε, παρουσιάζεται σε απόρρητο έγγραφο, ως άτομο τύπου "yes man" (σ.σ: λέει ναι σε όλα, δουλικό) που οι διπλωμάτες θεωρούν τουλάχιστον αναξιόπιστο. Ο Μπερτόνε είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο δυο του Βατικανού.

Αλλο έγγραφο με χρονολογία τον Φεβρουάριο του 2009 κάνει λόγο για τεχνοφοβικούς καρδιναλίους και αναφέρει ότι για τις "γκάφες" του Πάπα Βενέδικτου ευθύνονται οι εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνιακές δομές του Βατικανού που είναι αποτέλεσμα της πλήρους άγνοιας των καρδινάλιων για τις επικοινωνίες του 21ου αιώνα. Χαρακτηριστικά μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται πως "μόνο ένας κορυφαίος σύμβουλος του Πάπα έχει Blackberry και μόνο μερικοί άλλοι έχουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου".

Τέλος, το έγγραφο χαρακτηρίζει τον κύκλο των συμβούλων του Πάπα γέρους "ιταλο- κεντρικούς" άνδρες που δε νιώθουν άνετα με την τεχνολογία των πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου