Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Υπόθεση Μάντοφ: Επιστρέφονται στους επενδυτές-θύματα 7,2 δισ. δολάρια

Σε όσους έπεσαν θύματα του Μπέρναρντ Μάντοφ θα επιστραφεί ποσό της τάξης των 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από διακανονισμό με τη χήρα του Τζέφρι Πίκοουερ.


Ο Μάντοφ είναι υπαίτιος για μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχει καταδικαστεί 150 χρόνια κάθειρξης για παραπλάνηση επενδυτών και υπεξαίρεση δεκάδων δισ. δολαρίων από μετοχές που υποτίθεται πως έπρεπε να διαχειρίζεται.

Ένας από εκείνους που επωφελήθηκε περισσότερο από την απάτη Μάντοφ ή σχέδιο Ponzi όπως ονομάστηκε ήταν ο στενός φίλος του επί σειρά ετών, Τζέφρι Πίκοουερ. Ο τελευταίος όμως απεβίωσε (πνίγηκε μετά από καρδιακή προβολή το 2009) και η χήρα του, Μπάρμπαρα Πίκοουερ, συμφώνησε να επιστρέψει στους επενδυτές-θύματα ένα ποσό της τάξης των 7,2 δισ. δολαρίων. Είναι ένα μέρος της περιουσίας που κληρονόμησε από τον εκλιπόντα σύζυγό της..................................

Το ποσό των 7 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 των χρημάτων που επένδυσαν και έχασαν τα θύματα του Μάντοφ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία επιστροφής χρημάτων που έχει επιτευχθεί από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο Μάντοφ και εκτιμάται ότι θα τετραπλασιάσει το ποσό που έχει ανακτηθεί από τους επενδυτές μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, ο Ίρβινγκ Πικάρντ, που ορίστηκε από το αμερικανικό δικαστήριο για να επιβλέπει την υπόθεση Madoff και τη διαχείριση της περιουσίας των εμπλεκόμενων, θα συγκεντρώσει αρχικά 5 δισ. δολάρια και εν συνεχεία η εισαγγελία του Μανχάταν θα κατασχέσει επιπλέον 2,2 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου