Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κύμα πλειστηριασμών μόλις λήξει το εμπάργκο

Τρικλοποδιές σε χιλιάδες μικρο-οφειλέτες που προσπαθούν να κάνουν χρήση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους βάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να βγάλουν χιλιάδες ακίνητα στο σφυρί περιμένοντας να λήξει το «απαγορευτικό» των πλειστηριασμών από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου 2011 και η «αγωνία» των τραπεζιτών είναι μήπως η κυβέρνηση δώσει νέα παράταση λόγω των εκρηκτικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και την κοινωνία.
Η απροθυμία των τραπεζών ακόμη και να ανταποκριθούν στα αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδων πελατών τους με πρόσχημα ότι είναι «καταχρηστικά», έχει λάβει γενικευμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να προειδοποιεί ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τις τράπεζες για εναρμονισμένες πρακτικές.
Μόνο ένας συμβιβασμός επί 2.200 αιτήσεων
Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Σεπτεμβρίου -οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος- μέχρι σήμερα, μόνο ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει επιτευχθεί και ενώ η προσθεσμία λήγει στις 4 Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μόνο από τον Συνήγορο του Καταναλωτή 3.888 αιτήσεις προς τους πιστωτές, ενώ από αυτές οι τράπεζες έχουν απαντήσει μόλις σε 123 (ποσοστό 3,16%) και έχουν δοθεί μόλις πέντε θετικές απαντήσεις.

Την ίδια στιγμή έχουν υποβληθεί πάνω από 2.200 «έτοιμα» σχέδια εξωδικαστικού συμβιβασμού και χιλιάδες αιτήσεις. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει υποβάλει μέχρι σήμερα σχέδια διευθέτησης οφειλών από 1.555 οφειλέτες, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής άλλα 750, η ΕΚΠΟΙΖΩ συνολικά 502 σχέδια, ενώ εκατοντάδες προτάσεις έχουν υποβληθεί σε τράπεζες από άλλες ενώσεις καταναλωτών και ενδιάμεσους όπως το ΚΕΠΚΑ, το ΙΝΚΑ και δικηγορικά γραφεία.

Οπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Γκεγκέρογλου, «μεγάλες τράπεζες, ιδίως η Εθνική και η Alpha Bank, συστηματικά δεν απαντούν στις αιτήσεις των οφειλετών, ακόμη μάλιστα και σε αυτές που έχουν κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αλλες μεγάλες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς) ανταποκρίνονται μόνο για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία, δίχως να παίρνουν θέση επί του σχεδίου. Κάποιες άλλες τράπεζες αντιπροτείνουν μηνιαίες δόσεις χιλιάδων ευρώ ή την "αιώνια" εξυπηρέτηση του χρέους με μικρές καταβολές. Μεγαλύτερη προθυμία απαντήσεων και ουσιαστικότερου διαλόγου διαφαίνεται μέχρι σήμερα από μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα».

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες φαίνεται να αναλώνουν τον χρόνο που έχει δοθεί για εξώδικο συμβιβασμό, με την προσδοκία ότι οι υποθέσεις θα καταλήξουν στα δικαστήρια όπου έχουν και τη δύναμη και το χρήμα για να φέρουν τις ρυθμίσεις στα μέτρα τους.

Χώνονται και οι μπαταχτσήδες
Το επιχείρημα που επικαλούνται για την αδράνειά τους, είναι ότι οι δανειολήπτες που ζητούν εξώδικη ρύθμιση χρεών, δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον νόμο για να πληρώσουν λιγότερα. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι πολλές αιτήσεις κατατίθενται από οφειλέτες με τους οποίους έχει ήδη γίνει ρύθμιση χρεών.

Το υπουργείο Εργασίας ανταπαντά ότι «οι ευθύνες για τις τράπεζες είναι μεγάλες και είναι φανερό ότι οποιοιδήποτε υπαινιγμοί διατυπώνονται ή διαρρέονται περί δήθεν καταχρηστικών αιτημάτων από τους οφειλέτες μόνο σε εκ του πονηρού προθέσεις μπορούν να αποδοθούν». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου