Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κύμα Αλβανών προσφύγων προ των πυλών του Βελγίου λόγω κατάργησης της βίζας

Φόβους ότι ένα κύμα Αλβανών προσφύγων βρίσκεται προ των πυλών του Βελγίου λόγω της άρσης (από χθες, 15η Δεκεμβρίου) της υποχρέωσης κατοχής θεωρήσεων εισόδου για τα ταξίδια τους προς την Ευρώπη, εκφράζουν Φλαμανδικά πολιτικά κόμματα, επισημαίνει δημοσίευμα στις 16-12-2010 της De Morgen με τίτλο «Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία φοβάται ένα Αλβανικό κύμα». Όπως σημειώνεται, η ανησυχία βασίζεται στην πληροφορία ότι 1,3 έως 1,6 εκατομμύρια Αλβανών έχουν ζητήσει από τις αλβανικές αρχές την έκδοση διαβατηρίων προκειμένου να κατευθυνθεί -πιθανότατα - προς την Δυτική Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης υφυπουργός M. Wathelet, εμφανίζεται καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να καταστήσει σαφές στους ενδιαφερόμενους ότι το Βέλγιο δεν είναι διατεθειμένο να κάνει δεκτή οιαδήποτε αίτηση χορήγησης ασύλου για οικονομικούς λόγους.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, συνεχίζει η εφημερίδα, ο υφυπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα τα Βαλκάνια προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστό ότι το Βέλγιο δεν είναι η ‘Γη της Επαγγελίας' για τους επίδοξους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον M. Wathelet, η εμπειρία διδάσκει ότι οι περισσότεροι από τους αιτούντες άσυλο είναι «θύματα παραπληροφόρησης» και για το λόγο αυτό - προσθέτει - η κυβέρνηση προέβη στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διαφωτίσει «προληπτικά» τους υποψήφιους αιτούντες άσυλο...............

Παράλληλα, ο M. Wathelet διαβεβαιώνει ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την αύξηση του προσωπικού που καλείται να διεκπεραιώσει αιτήσεις ασύλου ώστε να μην σημειώνονται καθυστερήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αιτούντων άσυλο στο Βέλγιο. «Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να δίνονται απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου εντός 15 ημερών», σημειώνει ο M. Wathelet, μην παραλείποντας να υπενθυμίσει ότι «έχουν θεσπιστεί κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε περίπτωση καταχρήσεων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρμόδιες βελγικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει ένα ‘Σχέδιο Δράσης-Αλβανία', όπως το αποκαλούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη ροή Αλβανών προσφύγων προς το Βέλγιο το επόμενο διάστημα. Το σχέδιο είναι διττό και κατατείνει αφενός στην παροχή πληροφοριών προς τους αιτούντες άσυλο και αφετέρου στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου ώστε να μην σημειώνονται καθυστερήσεις, καταλήγει η εφημερίδα.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου