Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Καραμανλής: «Ήθελα αλλά δεν... μπορούσα»

Ακόμη ένα δημοσίευμα που αφόρα τον πρώην πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, από την εφημερίδα «Το Βήμα» που μεταφέρει πληροφορίες από τους «συνομιλητές» του κ. Κ. Καραμανλή.
 
Από απόσταση παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και συνεχίζει να συναντά καθημερινά στελέχη και βουλευτές, αλλά και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του. Βασικό θέμα συζήτησης είναι όσα συμβαίνουν στη ΝΔ και συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

Τις περισσότερες φορές δείχνει να μη θέλει να αναφερθεί ιδιαίτερα στα όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, αλλά δέχεται με μεγάλη άνεση να συζητήσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκετοί έχουν διαγνώσει ότι οι αναλύσεις του γίνονται υπό το πρίσμα της «αμερικανικής» εξωτερικής πολιτικής. Η οικονομική κατάσταση και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είναι ένα από τα προσφιλή θέματα των αναλύσεών του. ......................

Το συγκρουσιακό κλίμα των τελευταίων ημερών τού θυμίζει περιόδους της δικής του διακυβέρνησης- αν και παραδέχεται ότι ήταν διαφορετικές οι συνθήκες- και δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις ΔΕΚΟ. Ο ίδιος επιμένει ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια και αναφέρεται στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης: «Προσπάθησα όσο μπορούσα. Αλλά απέναντί μου συναντούσα ένα τοίχος αντιδράσεων, ένα "όχι" σε όλα».

Σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός συναντά δυσανάλογες αντιδράσεις σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται. Μάλιστα, πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πιεστεί αρκετά, αλλά θα καταφέρει να περάσει τα σημερινά εμπόδια χωρίς μεγάλες εντάσεις και εσωκομματικές αναταράξεις.

Δεν διστάζει βέβαια να τον επικρίνει για πολλά σημεία της πολιτικής που ακολουθεί, αλλά εκτιμά ότι, παρά τις πιέσεις, δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση και ειδικά για τους χειρισμούς του το προηγούμενο διάστημα.

Επιμένει ότι είχε προβλέψει εγκαίρως τη συνέχιση των επιπτώσεων εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας, του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την ένταση των κοινωνικών προβλημάτων και κυρίως την έξαρση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζει καθυστερήσεις στην πολιτική του, επιμένει ότι «είχε δίκιο» σε πολλά σημεία και αναφέρει ότι μίλησε ευθέως για τις δύσκολες αποφάσεις που ήταν επιβεβλημένες προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική περιπέτεια. «Με εμπόδισε η ισοπεδωτική αντίδραση των βολεμένων του συστήματος» είπε σε έναν εκ των συνομιλητών του.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου