Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ομπάμα: Μένουμε μέχρι το 2014 στο Αφγανιστάν

Την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι το 2014 επιβεβαιώνει έκθεση της κυβέρνησης Ομπάμα που διαπίστωσε προόδους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι η απόφαση για την επέκταση του πολέμου από τον Λευκό Οίκο περιόρισε τη δύναμη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Στην έκθεση, που είναι ένας απολογισμός της νέας αμερικανικής στρατηγικής σε Αφγανιστάν και Πακιστάν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της, δύο είναι τα πιο σημαντικά συμπεράσματά της: Πρώτον, υπάρχει πρόοδος κατά των Ταλιμπάν σχεδόν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, αλλά η πρόοδος αυτή παραμένει «εύθραυστη και επισφαλής» και δεύτερον, ότι οι στρατιωτικές επιτυχίες στα προπύργια των Ταλιμπάν στις νότιες επαρχίες του Χελμάντ και του Κανταχάρ «έχουν περιορίσει τη δυναμική των Ταλιμπάν που είχαν κερδίσει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο τμήμα της χώρας». Σύμφωνα με τον αναλυτή του Ινστιτούτου Brookings, Βάντα Φελμπαμπ-Μπράουν, στην έκθεση καταγράφονται οι δύο κρυμμένες προκλήσεις για τη σταθεροποίηση της περιοχής. «Τα καταφύγια των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και η αδυναμία παρέμβασης της αφγανικής κυβέρνησης. Και τα δύο θέματα είναι το κλειδί της επιτυχίας», τόνισε.

Δύσκολη αποχώρηση...
Η έκθεση είχε προαναγγελθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση με 30.000 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, τριπλασιάζοντας (στις 100.000) τις δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του χθες από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ σημειώνουν σημαντική πρόοδο στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά τα κέρδη σε πολλούς τομείς είναι εύθραυστα και αναστρέψιμα. Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πορεία τού να αρχίσουν την απόσυρση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων τον προσεχή Ιούλιο. «Θέλω να είμαι σαφής: αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Αλλά μπορώ να αναφέρω ότι χάρη στην εξαιρετική υπηρεσία των στρατιωτών και των πολιτών μας στην περιοχή, είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας», τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2011. Αν και το 2010 είναι μακράν η αιματηρότερη χρονιά του πολέμου στο Αφγανιστάν, το περιεχόμενο της έκθεσης δεν θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική αυτή. «Η στρατηγική μας στο Αφγανιστάν θέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έναρξη της υπεύθυνης μείωσης των αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011», σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται επίσης το έτος 2014, που επικυρώθηκε πρόσφατα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ως χρονικό σημείο μεταβίβασης της πλήρους ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου