Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πέφτει το ευρώ λόγω Moody' s - Η Credit Agricole προβλέπει νέα μέτρα για την Ελλάδα

- O οίκος αναστατώνει τις αγορές και ρίχνει το ευρώ για να δείξει ισχύ εν όψει της σκληρής αξιολόγησης που θα υποβληθεί
- Στο στόχαστρο του Ισπανία, Ιρλανδία και ελληνικές τράπεζες
- Θα χρειαστούν νεα σκληρά μέτρα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες λεει η Credit Agricole
- Ανήσυχος για ντόμινο κρίσης στην Ευρωζώνη ο Ντομινίκ Στρος Καν
 
Οι επιπτώσεις στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ήταν άμεσες μετά τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις του οίκου Moody' s στις ευρωπαικές οικονομίες και έτσι το κοινό ευρωπαικό νόμισμα αφού άγγιξε τα 1,3357, δολάρια υποχώρησε στα 1,31 χωρίς κάποια παύση ή εμφανή ανάκαμψη.
 
Η Moody΄s έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίδειξης δύναμης υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ιρλανδικών ομολόγων κατά πέντε ολόκληρες βαθμίδες, βγάζοντας προειδοποίηση για την Ισπανία βάζοντας έτσι φτερά στα επιτόκια δανεισμού της ενώ χθες επιτέθηκε και στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.
 
Όλοι αυτοί οι λεονταρισμοί εντάσσονται στο μεγάλο παιχνίδι επιβίωσης του οίκου αξιολόγησης καθώς κανείς δεν στοιχηματίζει για την ύπαρξη και λειτουργία του μετά το καλοκαίρι.
 
Γιατί έστω και αργά η Ε.Ε αποφάσισε την ουσιαστική εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης μέσω τροποποιήσεων στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους.
 
Τις τροποποιήσεις αυτές υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τώρα πια λύνει τα χέρια στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών αφού θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.
 
Μάλιστα η αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.
Την ίδια ώρα με η Credit Agricole μας ζητάει να σφίξουμε και άλλο το ζωνάρι προβλέποντας νέα μέτρα για την Ελλάδα σε σχετική έκθεση.
 
Όπως σημειώνει μάλιστα μαχαίρι πρέπει να μπει στην υγεία, στις ΔΕΚΟ αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην έκθεσή της χαρακτηριστικά αναφέρει : «Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μηχανισμού είσπραξης φόρων και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ώστε η φορολογία να μετατραπεί σε αξιόπιστη πηγή δημοσίων εσόδων, σε συνδυασμό με μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων».
 
Ανήσυχος για την εξάπλωση της κρίσης χρέους εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξη που έδωσε στο Thomson Reuters.
 
«Ανησυχώ και γι’ αυτό καλώ του Ευρωπαίους να δώσουν μία ολοκληρωμένη λύση, διότι αυτή η αποσπασματική προσέγγιση, προφανώς δεν έχει αποτέλεσμα. Και οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις», τόνισε ο χαρακτηριστικά.
 
«Όλα αυτά θέλουν χρόνο, αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε. Ένα από τα αποτελέσματα της κρίσης θα είναι να ενισχυθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης και να γίνουν πιο ανθεκτικά και πιο ικανά να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου