Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η Ολλανδία σχεδιάζει απαγόρευση της εισόδου στα coffee shops για τους τουρίστες

Αυτή η πόλη είχε απαγορεύσει το 2005 την πρόσβαση σε "coffee shops" στους τουρίστες που δεν διαμένουν στην Ολλανδία για να μπει ένα τέλος στον "ναρκω-τουρισμό".


Οι ολλανδικές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στους ξένους τουρίστες την είσοδο στα "coffee shops", τα καφέ που πωλούν νόμιμα κάνναβη, για να καταπολεμήσουν τον "ναρκω-τουρισμό", δήλωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή δικαιώνει το δημοτικό συμβούλιο του Μάαστριχτ.

Αυτή η πόλη είχε απαγορεύσει το 2005 την πρόσβαση σε "coffee shops" στους τουρίστες που δεν διαμένουν στην Ολλανδία για να μπει ένα τέλος στον "ναρκω-τουρισμό". ........................

Οι ιδιοκτήτες των "coffee shops" είχαν φέρει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμώντας ότι αυτή η απαγόρευση είναι αντίθετη με τους νόμους για ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων και της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι τα ναρκωτικά δεν προστατεύονται από τους νόμους της ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, διότι είναι παράνομα στην ΕΕ.

"Η κατοχή, το εμπόριο, η καλλιέργεια, η μεταφορά, η κατασκευή, η εισαγωγή και η εξαγωγή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης και των υποπροϊόντων της, απαγορεύεται στην Ολλανδία", υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ολλανδία εφαρμόζει μία "πολιτική ανεκτικότητας" όσον αφορά την κάνναβη.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στα "coffee shops" "δικαιολογείται από τον στόχο να καταπολεμηθεί ο ναρκω-τουρισμός και τα προβλήματα που προκαλεί", υπογραμμίζει το δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου