Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Εκτακτη εισφορά για επιχειρήσεις και το 2011

Τον οβολό τους καλούνται να εισφέρουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και το 2011 όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν το 2009 καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ. Η έκτακτη εισφορά που θα καταβληθεί και το 2011 από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις θα προσδιοριστεί με βάση τα κέρδη που είχαν δύο χρόνια νωρίτερα, αφού έτσι προβλέπεται στον σχετικό νόμο και έτσι ορίζεται και στην εγκύκλιο που έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς στις Εφορίες. Ετσι, όσες επιχειρήσεις είχαν καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) θα λάβουν τις επόμενες ημέρες το ειδοποιητήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έκτακτη εισφορά καταβάλλεται σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Αν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%. Εκπτωση δεν χορηγείται στην περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς είναι καταβλητέο σε μία δόση. Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως σε κάθε περίπτωση, ώστε τα εναπομένοντα συνολικά καθαρά κέρδη που αποτέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της να μην υπολείπονται του ποσού των 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει συνολικά καθαρά κέρδη 102.000 ευρώ, κατ΄ αρχήν οφείλεται εισφορά υπολογιζόμενη με συντελεστή 4%. Ομως το προκύπτον ποσό 4.080 ευρώ θα περιοριστεί στο ποσό των 2.000 ευρώ, ώστε το υπόλοιπο κερδών που απομένει μετά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς να μην είναι κατώτερο των 100.000 ευρώ.

Ολα τα νομικά πρόσωπα
Η έκτακτη εισφορά αφορά όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, προσωπικές εταιρίες, κοινοπραξίες κ.λπ.) που πραγματοποίησαν καθαρά κέρδη άνω των 100.000

ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009). Επιβάλλεται στα συνολικά καθαρά κέρδη (προ της διανομής) οικονομικού έτους 2010 (χρήση 2009). Για τα κέρδη προσωπικών εταιρειών, δεν αφαιρείται από αυτά η επιχειρηματική αμοιβή. Επίσης περιλαμβάνονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα (π.χ. μερίσματα) είτε προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και ανεξάρτητα αν φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις ή αν απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος (π.χ. υπεραξία από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.) ή αν φορολογούνται κατ΄ ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες). Αφαιρούνται οι αρνητικές λογιστικές διαφορές (κωδικός 462: ποσό που φορολογήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση λόγω αναμόρφωσης της πρόβλεψης για αποζημίωση προσωπικού). Δεν αφαιρούνται ούτε οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων ούτε οι αφορολόγητες κρατήσεις αναπτυξιακών νόμων ούτε τυχόν αποθεματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου