Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ιερουσαλήμ: Κατασκευή 20 κατοικιών σε θέση παλαιστινιακού ξενοδοχείου

Η ισραηλινή δημαρχία της Ιερουσαλήμ έδωσε την τελική της έγκριση για την κατασκευή 20 κατοικιών στη θέση ενός παλαιστινιακού ξενοδοχείου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσαν αργά χθες Τρίτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα Ynet, ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε όλες τις απαραίτητες άδειες για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάρα, ώστε να επιτρέψει την κατασκευή 20 κατοικιών στις οποίες θα διαμείνουν οικογένειες εβραίων εποίκων.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ο αμερικανοεβραίος εκατομμυριούχος Ιρβινγκ Μόσκοβιτς που χρηματοδοτεί αρκετές υπερεθνικιστκές οργανώσεις, στόχος των οποίων είναι να ενθαρρύνουν την εγκατάσταση Ισραηλινών στις αραβικές συνοικίες της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ επιδιώκοντας τον εξεβραϊσμό της.

Το πράσινο φως της δημαρχίας δόθηκε τη στιγμή που ο Νετανιάχου προσπαθεί στις ΗΠΑ να αμβλύνει την κρίση που προκάλεσε η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών για την κατασκευή 1.600 κατοικιών σε μια άλλη συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της επίσκεψης εκεί πριν από δύο εβδομάδες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι ο δήμος της Ιερουσαλήμ είχε εγκρίνει καταρχήν τον περασμένο Ιούλιο το κατασκευαστικό πρόγραμμα και ότι οι εργολάβοι διευθέτησαν την περασμένη Πέμπτη όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να αρχίσουν τις εργασίες.

Το κίνημα «Ειρήνη Τώρα» που αντιτίθεται στον εποικισμό, κατήγγειλε το πρόγραμμα αυτό. «Ο δήμος της Ιερουσαλήμ ασκεί ανεξάρτητη πολιτική που έχει ολέθριες συνέπειες στις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε η Χάγκιτ Οφραν, εκπρόσωπος του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου