Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις μαστογραφίες .

Δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι όντως ο έλεγχος του στήθους των γυναικών με τις μαστογραφίες έχει οποιαδήποτε θετική επίπτωση στη θνησιμότητα, σύμφωνα με μια νέα δανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να "ρίξει λάδι στη φωτιά" στην εντεινόμενη διεθνή διαμάχη κατά πόσον ωφελούν οι τακτικές μαστογραφίες.

Η έρευνα των επιστημόνων, υπό την Κάρστεν Γιόργκενσεν, από το Σκανδιναβικό Κέντρο Κοχρέιν του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τους "Τάιμς του Λονδίνου", διαπίστωσε ότι οι μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο του μαστού στις περιοχές εκείνες όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, είναι ίδιες ή και μικρότερες σε σχέση με τις περιοχές όπου καμία γυναίκα δεν έκανε ποτέ μαστογραφία.

Οι σκανδιναβοί ερευνητές υπογράμμισαν ότι η έρευνά τους καταλήγει ουσιαστικά σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτά που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. "Είναι καιρός να αναρωτηθούμε κατά πόσο η μαστογραφία έχει όντως προσφέρει τις ωφέλειες που υποσχέθηκε σε επίπεδο μείωσης της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού".

Πέρυσι το Νοέμβριο, διαμάχη είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ, όταν στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας αμφισβήτησαν την αξία των μαστογραφιών για τις γυναίκες κάτω των 40 ετών και πρότειναν να ανέβει στην ηλικία των 50 ετών το όριο για την ετήσια εξέταση. Ογκολόγοι και οργανώσεις πολιτών καταδίκασαν όμως αυτή την πρόταση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε περισσότερες γυναίκες στον θάνατο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο και αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών γυναικείων καρκίνων. Σκοτώνει περίπου 519.000 ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Κάθε χώρα δίνει διαφορετικές συστάσεις σχετικά με τη διενέργεια των μαστογραφιών. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες άνω των 50 ετών να κάνουν έλεγχο κάθε τρία χρόνια, στις ΗΠΑ κάθε ένα ή δύο χρόνια, ενώ στη Δανία κάθε δύο χρόνια.

Η νέα σκανδιναβική έρευνα αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με την αξία της μαστογραφίας. Οι επικριτές των μαστογραφιών επιμένουν ότι ο τακτικός έλεγχος μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα (χρόνος στα νοσοκομεία, έξοδα, ανησυχία από λανθασμένες διαγνώσεις κ.α.) παρά οφέλη. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίζουν, οι μαστογραφίες εντοπίζουν όγκους που ούτως ή άλλως δεν θα προκαλούσαν κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη Γιόργκενσεν, τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε 2.000 γυναίκες που κάνουν μαστογραφία επί μια περίοδο δέκα ετών, μόνο μια σώζει τη ζωή της χάρη στην εξέταση που έκανε, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος να εμφανιστεί λανθασμένη (και περιττά ανησυχητική) διάγνωση στην μαστογραφία είναι δεκαπλάσια. "Πρέπει να κάνουμε τις γυναίκες να συνειδητοποιήσουν ότι η πιθανότητα να ωφεληθούν από τις μαστογραφίες, είναι πολύ μικρή", τόνισε η Δανή επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μελέτη, στις γυναίκες ηλικίας 55 - 74 ετών, η θνησιμότητα υποχώρησε κατά 1% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν τακτικές μαστογραφίες, αλλά η μείωση ήταν διπλάσια (2%) εκεί όπου οι γυναίκες δεν έκαναν μαστογραφίες. Την ίδια χρονική περίοδο, στις πιο νέες γυναίκες ηλικίας 35 - 54 ετών, η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 5% ετησίως στις περιοχές όπου γίνονταν μαστογραφίες, αλλά ελαφρώς περισσότερο (6%) εκεί όπου δεν γίνονταν.

Από την άλλη όμως, μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε μια μείωση κατά 35% στους θανάτους από καρκίνο του μαστού μεταξύ εκείνων των γυναικών 50 - 69 ετών, οι οποίες κάνουν τακτικές μαστογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου