Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"Πόλεμος" Κίνας - Google .

Ωρα- μηδέν για τις σχέσεις Google - Κίνας μετά την ανακοίνωση- βόμβα του αμερικανικού κολοσσού ότι σταματά να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της κινεζικής μηχανής αναζήτησης (παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις αρχές του Πεκίνου) και καλεί τους κυβερνοναύτες να χρησιμοποιούν πλέον την ιστοσελίδα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απολύτως εσφαλμένη» χαρακτήρισε την απόφαση η κυβέρνηση του Πεκίνου, κατηγορώντας την Google ότι παραβιάζει γραπτή δέσμευσή της, όταν εισερχόταν στην κινεζική αγορά.

Δυσαρέσκεια για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, ενώ υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την απόφαση. Σε ανακοίνωσή τους, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν πως «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα».

Η Κίνα εκτιμά πως η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει πρόθεση να πολιτικοποιηθεί το θέμα και εφόσον πρόκειται για μεμονωμένη πράξη μιας εμπορικής εταιρείας.

Με το... τρικ που εφήρμοσε η Google, οι χρήστες της θα εκτρέπονται στο Google.com.hk με βάση το Χονγκ Κονγκ, όπου τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται χωρίς το «φίλτρο» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας. Ο αμερικανικός κολοσσός εκμεταλλεύτηκε το πολύπλοκο status quo που θέλει το Χονγκ Κονγκ να ανήκει μεν στην Κίνα, διατηρώντας ωστόσο πολιτική και οικονομική αυτονομία. Ολοι οι κάτοικοι της Κίνας θα μπορούν να αναζητούν ό,τι θέλουν στο Ιντερνετ ακόμα και απαγορευμένα -σύμφωνα με το κινεζικό καθεστώς- θέματα.

Βέβαια, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα επιστρέφονται από το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική ενδοχώρα σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγξει ποιες πληροφορίες εισέρχονται στη χώρα.

Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της απόφασης, η μηχανή αναζήτησης εξακολουθούσε να μην επιστρέφει αποτελέσματα για τον Δαλάι Λάμα, έδινε όμως κανονικά πληροφορίες για την Τιανανμέν.

Οι επιθέσεις

Η υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η Google ανακοίνωσε πως χάκερ που προέρχονταν από το έδαφος της Κίνας είχαν επιτεθεί εναντίον της ίδιας αλλά και δεκάδων άλλων αμερικανικών εταιρειών. Στόχος τους φέρεται να ήταν η κατασκοπεία και η υποκλοπή δεδομένων από Κινέζους αντιφρονούντες.

Αντιδρώντας η Google είχε απειλήσει τότε να αποσυρθεί από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά στον κόσμο, μέχρι σήμερα, όμως, παρέμενε αδιευκρίνιστο αν τελικά θα το υλοποιούσε.

Κι ενώ οι σχέσεις Google- Κίνας κρέμονται από μία κλωστή, το Βιετνάμ ζήτησε από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης να διορθώσει ένα σημαντικό λάθος στους διαδραστικούς χάρτες της, το οποίο «έκοβε» ένα μεγάλο κομμάτι που ανήκει στο Βιετνάμ και το απέδιδε στην Κίνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου