Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΟΗΕ:«Μύθος» τα περί πλημμυρίδας των αιτούντων άσυλο στις πλούσιες χώρες .

Ενημέρωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.


Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε σήμερα «μύθο» που καλλιεργούν στις βιομηχανικές χώρες «ορισμένοι λαϊκιστές» τη διαπίστωση ότι τα άτομα που ζητούν άσυλο συνεχίζουν να εισρέουν στο έδαφός τους.

«Η ιδέα ότι υπάρχει μία πλημμυρίδα ατόμων που ζητούν άσυλο στις πλούσιες χώρες αποτελεί μύθο», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι «παρά τα όσα διαδίδουν ορισμένοι λαϊκιστές, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αριθμοί έχουν παραμείνει στάσιμοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2009 ζήτησαν πολιτικό άσυλο περίπου 377.000 άτομα σε 44 βιομηχανικές χώρες, αριθμός αντίστοιχος με εκείνον που καταγράφηκε το 2008, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία σημειώνει ότι το ένα τρίτο των αιτήσεων αυτών υποβλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Το μισό περίπου των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση ασύλου προέρχονται από την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και τα τρία τέταρτα από αυτούς υπέβαλε τις αιτήσεις του στην Ευρώπη.

Οι Αφγανοί υπερισχύουν αριθμητικά (26.800), σημειώνοντας μία αύξηση 45% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι Ιρακινοί, που το 2008 βρίσκονταν στην πρώτη θέση, το 2009 πέρασαν στη δεύτερη με 24.000 κατατεθειμένες αιτήσεις. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σομαλοί με 22.600 αιτήσεις και ακολουθούν οι υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι Κινέζοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου