Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ειδική εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. προωθεί η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέργκελ, σύμφωνα με δηλώσεις της στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, θα ταχθεί υπέρ μιας προνομιακής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. προφανώς και συνεχίζονται, αλλά η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει άγνωστη, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν αποτελεί υποχρέωση", υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 29 και 30 Μαρτίου, όπου, όμως, σύμφωνα με έγκυρη γερμανική διπλωματική πηγή, θα επαναλάβει τη θέση της, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Από τα 35 θεματικά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας πριν από μια πιθανή ένταξή της στην Ε.Ε., "η Άγκυρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί επί των 27 ή 28, για να εξασφαλίσει μια ειδική εταιρική σχέση με την Ε.Ε.", τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Τουρκία η οποία απορρίπτει κάθε προνομιακή σχέση ή συνεργασία με την Ε.Ε., μια ιδέα που πάντως και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι ενστερνίζεται, έχει ήδη ξεκινήσει από το 2005 τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στα δώδεκα από τα 35 θεματικά κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

"Καμία άλλη επιλογή από αυτήν την πλήρους ένταξης, δεν υπάρχει για την Τουρκία", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, σε συνέντευξη τύπου που παρέδωσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος διπλωμάτης, η Άγκυρα αναμένει από την Γερμανία να "εξακολουθήσει να σέβεται την αρχή της Pacta sunt servanda, (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.".

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογο της να επιτραπεί στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα να προσεγγίζουν το τουρκικό έδαφος. Εξ αιτίας της άρνησης της Τουρκίας επί του ζητήματος αυτού, οκτώ κεφάλαια παραμένουν "παγωμένα" από τον Δεκέμβριο του 2006.

Ιρλανδία: Έτοιμη να εισέλθει στην Ε.Ε. η Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σε τελείως διαφορετικό κλίμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ιρλανδού προέδρου, Μακ Άλις, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ο Ιρλανδός πρόεδρος, αφού υπογράμμισε ότι ανέκαθεν ισχυροί δεσμοί ενώνουν τις δύο χώρες, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση, τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εισέλθει στους κόλπους τη Ε.Ε. σύντομα και επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στην Τουρκία καθ'όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύεσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική ιστοσελίδα TurkishDailyNews. Ο Μακ Άλις δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι χαρακτηρίζει "παράλογους" τους ισχυρισμούς της Αρμενίας περί "γενοκτονίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου