Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες την αντισύλληψη .

Επιφυλακτικές παραμένουν οι Ελληνίδες στα αντισυλληπτικά χάπια. Είναι ενδεικτικό πως 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου χαπιού, στην Ευρώπη μόλις το 30% των γυναικών κάνουν χρήση της συγκεκριμένης αντισυλληπτικής μεθόδου, ενώ στην χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη πιο χαμηλό αφού δεν υπερβαίνει το 4%!

Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν πως στην Ευρώπη οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ξεπερνούν τις 9 εκατομμύρια το χρόνο και αφορούν το σύνολο των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Μοιραία, δύο στις τρεις γυναίκες επιλέγουν ως λύση ανάγκης την διακοπή της εγκυμοσύνης με έκτρωση, πράξη που ωστόσο όπως σημειώνουν οι γυναικολόγοι βάζει σε κίνδυνο όχι μόνον την ίδια την αναπαραγωγική τους ικανότητα αλλά και την ίδια τους την ζωή.

Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, οι νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι με βάση φυσική ορμόνη έρχονται να βάλουν «φρένο» στην προκατάληψη που φαίνεται να έχουν οι Ελληνίδες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Καθηγητής, ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι που παρέχει για πρώτη φορά φυσικό οιστρογόνο και αντισυλληπτική προστασία, βρίσκεται τώρα στην διάθεση των γυναικών.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο χάπι απελευθερώνει φυσική οιστραδιόλη, την ίδια δηλαδή ορμόνη που παράγεται τακτικά από τις ωοθήκες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Κρεατσά είναι πως η συγκεκριμένη αντισυλληπτική μέθοδος «λειτουργεί σε αρμονία με το γυναικείο σώμα», ενώ σύμφωνα με μελέτες η χρήση του σχετίστηκε με θετική επίδραση στην συναισθηματική και σωματική υγεία των γυναικών.

Η αντισύλληψη ωστόσο, είναι μόνον ένα κομμάτι από το παζλ που συνθέτει την ασφαλή σεξουαλική ζωή. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας κ. Νίκος Σολάκος 350 εκατομμύρια ζευγάρια σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.

Τα αρνητικά αποτελέσματα αποτυπώνονται σε αριθμούς: κάθε χρόνο περισσότερα από 50 εκατομμύρια έφηβες μένουν έγκυες χωρίς να το θέλουν, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από AIDS εντοπίζεται σε ηλικίες μικρότερες των 25 ετών.

Τα προβλήματα ωστόσο, της ελεύθερης σεξουαλικής ζωής δεν σταματούν εδώ: το 10% των ανθρώπων αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία αποτελούν σε ποσοστό 49% την κύρια αιτία στειρότητας σε άνδρες και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου