Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μη παροχή βοήθειας από την ΕΕ στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση, λέει η Fitch .

H Fitch Ratings αμφιβάλλει για την επίτευξη συμφωνίας παροχής βοήθειας στην Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, όσο μένει ανοικτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ, είπε αναλυτής του οίκου, όπως αναφέρει το Reuters.

Αν κλείσει και η πόρτα του ΔΝΤ ... τότε η υποβάθμιση εξαρτάται εξ' ολοκλήρου από τις αντιδράσεις των αγορών.

«Έχει γίνει σαφές ότι η Γερμανία δεν θα παίξει μπάλα», είπε ο Chris Pryce, διευθυντής της Fitch Ratings.

«Δεν πιστεύω ότι είναι τώρα πιθανό ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ, με την μορφή παροχής χρημάτων ή εγγυήσεων προς την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τον έαν ο οίκος θα υποβαθμίσει την χώρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια, ο αναλυτής απάντησε: «Όχι, όσο υπάρχει το ενδεχόμενο του ΔΝΤ και υπάρχει η πιθανότητα ή επιδιώκεται ενεργά».

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση αν δεν υπάρξει βοήθεια ούτε από την ΕΕ, ούτε από το ΔΝΤ, ο Ch.Pryce είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις αγορές.

«Όσο η αγορά είναι έτοιμη να διαθέσει χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση σε λογική τιμή - τα τρέχοντα επιτόκια είναι λογικά, δεδομένων των συνθηκών, αν και μη επιθυμητά - δεν θα υπήρχε άμεσα λόγος για αλλαγή της αξιολόγησης» εξήγησε.

Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με BBB+ και δίνει αρνητικές προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου