Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τριπλή πρόκληση στο Αιγαίο

Τριπλή αεροναυτική δραστηριότητα με σαφώς επιθετικές διαθέσεις εκδηλώθηκε χτες από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Για πολλοστή φορά χτες το πρωί τουρκικό ραντάρ αξίωσε από το ελικόπτερο του Λιμενικού να αποχωρήσει από την περιοχή του Φαρμακονησίου, ισχυριζόμενο ότι πετάει εντός τουρκικού εναερίου χώρου!

Λίγη ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε «συμμαχική» άσκηση COMAO μεταξύ Χίου και Ψαρών, με την ανοχή του ΝΑΤΟ επιχείρησαν στην πράξη να καταργήσουν τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο. Ενώ για 7η φορά μέσα σε δύο μήνες τουρκικό πολεμικό πλοίο βγήκε στο Αιγαίο και «έκοβε» βόλτες στις Κυκλάδες.


Τα «παρατράγουδα» στο Αιγαίο άρχισαν χτες στις 9.11 π.μ. όταν παρενοχλήθηκε φραστικά το ελικόπτερο του Λιμενικού τη στιγμή που πετούσε βορείως του Φαρμακονησίου και εκτελούσε αποστολή της FRONTEX.

Από τον ασύρματο του τουρκικού ραντάρ DATCA δέχτηκε κλήση να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή. Το ελικόπτερο επέστρεψε στη βάση του στην Κω μετά από 47’.

Εν συνεχεία ακολούθησε εντονότατη αεροπορική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας μεταξύ Χίου και Ψαρών στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης COMAO. Πέντε τουρκικοί σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, έκαναν 6 παραβιάσεις.

Περιπλάνηση

Στο μεταξύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιπλανάται στο Αιγαίο η τουρκική κορβέτα «BAFRA».

Συγκεκριμένα βγήκε από τον κόλπο της Σμύρνης προχτές τα μεσάνυχτα και, αφού αρχικά πήρε πορεία προς το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, αιφνιδίως έκανε στροφή 180ο και κινήθηκε παραλιακά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων προς το Νότιο Αιγαίο.

Από το πρωί χτες η «BAFRA» έπλεε στο κεντρικό Αιγαίο και, αφού πέρασε νοτίως της Σαντορίνης, εν συνεχεία για αρκετή ώρα περιπλανήθηκε στις Κυκλάδες, κινούμενη στα όρια της αβλαβούς διέλευσης. Από αργά χτες το απόγευμα η τουρκική κορβέτα που είχε φτάσει στη Μήλο ξεκίνησε βορειοδυτική πορεία προς το Σούνιο!

Την «BAFRA» παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Ναυμάχος».

Οι σχεδιασμένες αεροναυτικές κινήσεις της Τουρκίας απασχολούν έντονα το Πεντάγωνο.

Παρότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρίσκεται σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η πολιτική ηγεσία ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους αρχηγούς Ναυτικού και Αεροπορίας, παρακολουθώντας κυρίως την πορεία της τουρκικής κορβέτας που σε ορισμένες περιπτώσεις παραβίαζε τους διεθνείς κανόνες που καθορίζουν την αβλαβή διέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου