Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Στον «πάγο» μπαίνει ο εκλογικός νόμος

Τον Μάρτιο σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τελικά τον εκλογικό νόμο «κρύβει» η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες των πολιτικών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η κυβέρνηση πήρε, ως λέγεται, το μήνυμα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τις διαφωνίες των βουλευτών με τα σχέδια για το νέο εκλογικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου του Ευαγγέλου Βενιζέλου, με το οποίο ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για τη λίστα ή τη μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Έτσι, δεδομένων και των κρίσιμων νομοσχεδίων που εκκρεμούν για το επόμενο δίμηνο, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν νέες πληγές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έτσι ο νέος εκλογικός νόμος θα καθυστερήσει τουλάχιστον ως το Μάρτιο - εκτός κι αν στην πορεία προκύψει το απρόοπτο σενάριο των εκλογών.

Ταυτόχρονα, όμως, κρίθηκε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και για αυτό επελέγη το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων και του πόθεν έσχες. Ζήτημα στο οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση η μέγιστη δυνατή συναίνεση, ως πιλότος και για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου