Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

3,5 ώρες τα έλεγαν Παπανδρέου - Ερντογάν - Παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο

Η Τουρκία παρουσίασε στο ΝΑΤΟ χάρτη με το Αιγαίο χωρισμένο στα δυο
Παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο και σε επιχείρηση έρευνας - διάσωσης εντός ελληνικών υδάτων
"Που είναι η Αντα, Γιώργο;" ρώτησε ο Ερντογάν τον έλληνα πρωθυπουργό
Εγκαίνια σε λίγο στο στάδιο της πόλης και αμέσως μετά ομιλία Παπανδρέου στους πρέσβεις.

Σχεδόν 3,5 ώρες - πολύ περισσότερο απ' οτι είχε προγραμματισθεί - διήρκεσε η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Ερζερούμ.


Ο έλληνας Πρωθυπουργός σήμερα θα μιλήσει, προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του, στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ενώπιον δηλαδή της αφρόκρεμας του τουρκικού διπλωματικού σώματος.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και κατ' επέκταση για το εύρος των χωρικών υδάτων) έχουν «φρενάρει» όχι μόνο λόγω των διαφωνιών που παραμένουν αλλά και λόγω της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας αλλά και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο στρέφουν το ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων στο εσωτερικό.

Aυτή την ώρα οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατευθύνονται στο στάδιο της πόλης, όπου θα γίνει η τελετή των εγκαινίων.

Παιχνίδια στο Αιγαίο


Την ώρα όμως που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας δυο αποκαλύψεις του Onalert ήρθαν να ταράξουν τα νερά.

'Εως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό και την διάσωση τούρκου ψαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ο Τούρκος ψαράς εξέπεμπε SOS με το αλιευτικό του μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Αμέσως έσπευσαν Έλληνες για τη διάσωση του ψαρά με σκάφη του Λιμενικού , πλωτά και εναέρια μέσα.
Ταυτόχρονα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εξέδωσε την προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ, όπως ορίζει το ναυτικό και το διεθνές Δίκαιο. Φυσικά οι Τούρκοι όπως πάντα μια ώρα μετά εξέδωσαν τη δική τους ΝΟΤΑΜ, αμφισβητώντας την δική μας επιχείρηση. Οι τούρκοι έχουν στείλει στη περιοχή μια ακταιωρό και ένα ελικόπτερο.

Χάρτης που κόβει το Αιγαίο στη μέση


Ο χάρτης είναι αποκαλυπτικός για το πως φαντάζεται το Αιγαίο, η Άγκυρα. Χωρισμένο στη μέση. Οι κόκκινες γραμμές προσδιορίζουν τα τουρκικά σχέδια.

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει το μισό Αιγαίο. Ο χάρτης που δημοσιοποιούμε είναι αυτός που παρουσίασαν οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ, όταν γινόταν διαπραγμάτευση για το χώρο ευθύνης που θα έπρεπε να έχουν ελληνικά και τουρκικά ραντάρ στη νέα δομή της Συμμαχίας.

Θερμή υποδοχή


«Ολυμπιακή πόλη καλώς ορίσατε»! Αυτό το σύνθημα είναι γραμμένο στα περισσότερα πανό που έχουν αναρτηθεί σε όλο το Ερζερούμ, με τις φωτογραφίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι δίπλα δίπλα. Οι γείτονες μας προσπαθούν να δείξουν με τον πιο δυνατό τρόπο, την φιλοξενία τους.

Η πόλη φοράει τα γιορτινά της διότι εκτός απο τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών και το συμπόσιο των τούρκων πρέσβεων θα φιλοξενήσει και την πανεπιστημιάδα στο όρος Παλάντοκεν.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου