Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου: «Δε συζητάμε την αναδιάρθρωση του χρέους»

Σαφέστατο μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση αλλά θα αποπληρώσει στο ακέραιο τα χρέη της έστειλε από το Παρίσι ο Γιώργος Παπανδρέου.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε συζητά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, παρά τις εκτιμήσεις και τις πιέσεις των αγορών πως δε θα καταφέρει να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση.

«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις μας και τον ισχυρό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να αποπληρώσουμε στο ακέραιο τα χρέη μας προς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε δε ότι...........

μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Νέο ρεκόρ για τα spread των ελληνικών ομολόγων
Την ίδια ώρα, όμως, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδα συνεχίζονται, οδηγώντας σε επίπεδα ρεκόρ το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, που την Πέμπτη «άγγιξαν» τις 1.000 μονάδες βάσης. Διαμορφώθηκαν στις 970,51 μονάδες βάσης, με άνοδο κατά 2,62 μ.β, στο υψηλότερο επίπεδό τους από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα spreads της Πορτογαλίας (άνοδος 31,11 μ.β., στις 404 μονάδες βάσης). Η Λισσαβώνα δανείστηκε με... «αλμυρό» επιτόκιο 7%. Τα spreads της Ισπανίας διαμορφώθηκαν στις 255 μονάδες βάσης, με άνοδο 15,27.

Αντίθετα με Πορτογαλία και Ισπανία, η Τουρκία, που έχει συναλλαγματικά αποθέματα ρεκόρ 80,6 δισ. € στην Κεντρική της Τράπεζα και δεν ανησυχεί για την έξοδό της στις αγορές. Φέτος, μάλιστα, θα αντλήσει μόλις 8,1 δισ. δολάρια, ενώ η έκδοση ομολόγου 30ετους διάρκειας, ύψους 1 δισ. δολαρίων, υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές με επιτόκιο στο 6,25%, ιστορικό χαμηλό για τουρκικό 30ετές ομόλογο.

Στην Ισπανία τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, η Κίνα προτίθεται να αγοράσει 6 δισ. ομόλογα, τα διπλάσια δηλαδή από της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, μαζί. Το ισπανικό χρέος ανέρχεται στα 541 δισεκατομμύρια ευρώ και θα βγει στις αγορές αναζητώντας 94 δισ. φέτος, αυτά τα 6 δισ. που αγοράζει το Πεκίνο αντιστοιχούν στη δημοπρασία ενός και μόνο ομολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου