Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Γαλλία: Εγκρίθηκε η συμβολή στο πακέτο στήριξης προς Ελλάδα

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέκρινε την απόφαση για δανεισμό με επιτόκιο 5%, επιμένοντας ότι η οικονομική βοήθεια έπρεπε να δοθεί με χαμηλότερο επιτόκιο.

Η γαλλική βουλή ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση του ποσού των 16,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών που αντιστοιχεί στη Γαλλία ως τμήμα του πακέτου της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Υπέρ της αποδέσμευσης της βοήθειας ψήφισαν τόσο το κυβερνητικό κόμμα, όσο και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το 2010, ενώ η ψηφοφορία στη Γερουσία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Οφείλουμε να ενεργήσουμε γρήγορα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε ενώπιον των Γάλλων βουλευτών η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε τη χορήγηση του πακέτου της βοήθειας προς την Ελλάδα, επέκρινε την απόφαση για τον δανεισμό της Ελλάδας με επιτόκιο 5%, επιμένοντας ότι η οικονομική βοήθεια έπρεπε να δοθεί με χαμηλότερο επιτόκιο.

Τι λέει ο γαλλικός Τύπος για την έγκριση της στήριξης

«Για την Ελλάδα, αριστερά και δεξιά ξεπέρασαν τις διαφορές τους χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος που κυριαρχεί σήμερα, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην έγκριση, αργά χθες το βράδυ, από τη βουλή, του πακέτου συμμετοχής της Γαλλίας στη δανειοδότηση της Ελλάδας που θα φθάσει τα 16,8 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

Ήταν μία από τις σπάνιες φορές που η δεξιά και οι σοσιαλιστές ψήφισαν μαζί «υπέρ», ενώ «κατά» της πρότασης ψήφισαν οι κομμουνιστές και ένας δεξιός εθνικιστής, ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν.

Η διαδικασία κράτησε έως αργά, στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, εξαιτίας των 20 τροπολογιών που κατέθεσε ο κομμουνιστής Ζαν Πιέρ Μπραρ, με συνέπεια να έχουν παραμείνει στο Ημικύκλιο όχι πάνω από 20 βουλευτές.

Οι Γάλλοι κομμουνιστές δηλώνουν εξοργισμένοι για τα δραστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό:

«Δεν είναι πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας, αλλά σωτηρίας των δανειστών», υπογράμμισε ο Ζαν Πιέρ Μπραρ.

Στο πρωτοσέλιδό της, άλλωστε, η κομμουνιστική «Ουμανιτέ» μιλάει για «κοινωνική αφαίμαξη της Ελλάδας».

Ο δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, υποστήριξε την ιδέα ενός «κοινού» και όχι «ενιαίου» νομίσματος, ενός κοινού νομίσματος γύρω από το οποίο θα μπορούν να κυμαίνονται τα εθνικά νομίσματα ανάλογα με τη δύναμή τους. Πρόκειται για μία ιδέα που υποστηρίχθηκε τελευταία από ορισμένους οικονομικούς αναλυτές.

Οι σοσιαλιστές ψήφισαν «υπέρ», παρ' ότι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το επιτόκιο 5%, το οποίο θεωρούν απαράδεκτα υψηλό.

«Το συγκεκριμένο επιτόκιο δημιουργεί πρόβλημα», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Ζερόμ Καϊζάκ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να πάρουμε μία ξεκάθαρη απόφαση: θέλουμε να βοηθήσουμε μία χώρα ή θέλουμε να την τιμωρίσουμε;».

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, διευκρίνισε από μέρους του ότι οι Σοσιαλιστές «ψήφισαν υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα, όχι όμως υπέρ του δραστικού προγράμματος λιτότητας». Χαρακτήρισε δε «περίεργη αντίληψη αλληλεγγύης το να δανείζεσαι με 3% και να δανείζεις την Ελλάδα με 5%».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου