Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ο Ρομπέι «αρνούνταν» τη θέση του προέδρου της Ε.Ε.

Σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΕΕ δηλώνει ότι έκανε παν το δυνατόν για να μην του ανατεθεί αυτή η θέση.

Aναγνωρισμένος ως ένας ικανός διαπραγματευτής στην πολιτικό-γλωσσική διένεξη μεταξύ Βαλλόνων και Φλαμανδών, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «έκανε παν το δυνατόν για να αρνηθεί» να ονομαστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό.

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανα παν το δυνατόν για να αρνηθώ αυτόν τον διορισμό», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ στη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο καθολικό περιοδικό «Pelerin» που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

«Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράινφελντ, η χώρα του οποίου είχε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 με άκουσε να του λέω: «Δώστε μου τον κατάλογο με τα ονόματα, εκείνη τη στιγμή γινόταν διαβούλευση για το όνομά μου. Δεν θα είμαι υποψήφιος», είχε πει ο κ. Ρομπέι .

«Δυστυχώς! Δύο ημέρες αργότερα, η πίεση που δέχτηκα ήταν τόση που δεν μπορούσα πια να αρνηθώ», πρόσθεσε και επισήμανε ότι στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στο Βέλγιο για να ηγηθεί αυτού του νέου θεσμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τύπος της χώρας του του αναγνωρίζει ένα πραγματικό ταλέντο στη δημιουργία συναινέσεων και τώρα που υπάρχει μια νέα διαμάχη μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων στο Βέλγιο ο κ. βαν Ρομπέι εκτιμά ότι εκπαιδεύτηκε «στο καλύτερο σχολείο συναίνεσης σε μια χώρα (το Βέλγιο) όπου οι απόλυτες πλειοψηφίες δεν υπάρχουν» και καταλήγοντας πρότεινε να θέσει το ταλέντο του ως διαπραγματευτή στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου