Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Σύλληψη άνδρα πακιστανικής καταγωγής για την επίθεση στη Ν. Υόρκη

Ο Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, Φαϊζαλ Σαχζάντ που συνελήφθη αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Κένεντι πιστεύεται ότι είχε αγοράσει το αυτοκίνητο που βρέθηκε παγιδευμένο με εκρηκτικά στην Τάιμς Σκουέρ το Σάββατο, ανακοίνωσαν αστυνομικοί αξιωματούχοι.

Ο Σαχζάντ θα προσαχθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν αργότερα σήμερα αντιμετωπίζοντας την κατηγορία ότι «οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Τάιμς Σκουέρ το βράδυ της 1ης Μαΐου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η εφημερίδα New York Times αναφέρει πως ο 30χρονος ύποπτος ζει στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ και πρόσφατα είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ από το Πακιστάν.

«Οι αστυνομικοί που εντόπισαν τον ύποπτο εξετάζουν την πιθανότητα αυτός ή κάποιοι άλλοι που εμπλέκονταν στην βομβιστική επίθεση να είχαν επαφές με άτομα ή οργανώσεις στο εξωτερικό», επισημαίνουν οι Times, επικαλούμενοι ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Αστυνομικές πηγές τόνισαν στο Ρόιτερ ότι στην απόπειρα του Σαββάτου μπορεί να συμμετείχαν περισσότεροι από ένας άνθρωποι και να είχαν διεθνείς διασυνδέσεις.

Τις έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων έχει αναλάβει τώρα η Αντιτρομοκρατική Ομάδα Δράσης, υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, την ίδια ώρα που οι ερευνητές εξετάζουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας, τον εκρηκτικό μηχανισμό και το Nissan Pathfinder, που εντοπίστηκε στο Μπροντγουέι κοντά στο θέατρο όπου παίζεται το «The Lion King».

Το Pathfinder είχε αριθμούς κυκλοφορίας ενός άλλου αυτοκινήτου που βρίσκεται σε συνεργείο του Κονέκτικατ. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Σαχζάντ δήλωσε στην αστυνομία ότι το πούλησε χωρίς έγγραφα πριν τρεις εβδομάδες σε έναν τριαντάχρονο άντρα που περιέγραψε ως ισπανόφωνο ή με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή.

Αξιωματούχοι πάντως προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράσματα αφού οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα δώσει στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο που τράβηξε τουρίστας στην Τάιμς Σκουέρ και το οποίο δείχνει έναν άντρα να τρέχει στην περιοχή, την ώρα του συμβάντος.

Οι ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την Κυριακή την ευθύνη γα την επίθεση, όμως τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέι Κέλι, όσο και ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ τόνισαν πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό.

Από την πλευρά του ο πρώην αναλυτής της CIA Μπρους Ρίντελ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ο ρόλος των πακιστανών ταλιμπάν στην αποτυχημένη αυτή επίθεση.

«Έχουν δηλώσει πως θέλουν να επιτεθούν μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην απόπειρα να είχε εμπλακεί κάποιος Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, που δεν είχε κατασκευάσει ποτέ στη ζωή του βόμβα και να έπαιρνε οδηγίες μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου», υπογράμμισε ο Ρίντελ χθες Δευτέρα.

Το Πακιστάν υπόσχεται συνεργασία

Το Πακιστάν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ μετά τη σύλληψη του Σαχζάντ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πακιστανικής κυβέρνησης στο Ισλαμαμπάντ.

«Το Πακιστάν και οι ΗΠΑ έχουν μια σταθερή συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. Εάν είναι αναγκαίο, θα έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος σύμφωνα με τον οποίο η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, Αν Πάτερσον, είχε συνομιλίες με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμπούντ Κουρέσι.

http://www.kathimerini.grμε/ πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου