Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Δεν επιβεβαιώνει το Πεκίνο την επίσκεψη Κιμ Γιονγκ-Ιλ

Η Κίνα αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει με οποιονδήποτε τρόπο την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος κατευθύνεται με τρένο προς το Πεκίνο για να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία την παροχή βοήθειας προς τη χώρα του και το θέμα των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες έχουν διακοπεί.

" Ως προς το θέμα αυτό, που σας ενδιαφέρει τόσο, δεν έχω προς το παρόν καμία πληροφορία να σας δώσω", δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι ζητούσαν από την Τζιάνγκ Γιού να επιβεβαιώσει την παρουσία του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ στην Κίνα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έφθασε χθες με τρένο στην Κίνα, δήλωσε υπεύθυνος του κινεζικού γραφείου τουρισμού στα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διανυκτέρευσε στο Νταλιάν, λιμάνι της επαρχίας Λιαονίνγκ.

Σύμφωνα με το βοριεοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο για να συζητήσει μαζί του τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται η χώρα του, καθώς και το μέλλον των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ-Ιλ στην Κίνα, τη μόνιμη σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, από το 2006 και μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο κατά πληροφορίες υπέστη ο βορειοκορεάτης ηγέτης στα μέσα του 2008.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι το βασικό θέμα στις συναντήσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην Κίνα θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας του.

Με τις κυρώσεις του ΟΗΕ να έχουν παγώσει τις εξαγωγές όπλων - κλειδί για την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας - και με την υποτίμηση του νομίσματος να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το βορειοκορεατικό οικονομικό σύστημα καταρρέει τα τελευταία χρόνια.

Το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας είναι 40 φορές μικρότερο από το εκείνο της Νότιας Κορέας, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά είναι τεράστιες και τα βασικά έσοδα της χώρας προέρχονται από τις εμπορικές της συναλλαγές με την Κίνα και την οικονομική στήριξη του Πεκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου