Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ενδοκυβερνητικές τριβές στο Ισραήλ για τους οικισμούς

Ενδοϊσραηλινή πολεμική, για το θέμα των οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, έχει τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Δεξιά που κυβερνά στο Ισραήλ κατήγγειλε, σήμερα, την «έκκληση στη λογική» των Αριστερών ευρωπαίων Εβραίων, που στηλιτεύουν με τη σειρά τους τις πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ η ισραηλινή Αριστερά, με πολύ μικρότερη επιρροή, χειροκρότησε αυτήν τους την πρωτοβουλία.

Το κείμενο-διακήρυξη των Αριστερών ευρωπαίων Εβραίων, που συγκέντρωσε ήδη τέσσερις χιλιάδες υπογραφές, δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες από την «Ευρωπαϊκή εβραϊκή έκκληση για Λογική».

Οι αντιδράσεις

Σε μία πρώτη αντίδραση, η βουλευτής Μίρι Ρεγκέβ, του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», από το οποίο προέρχεται και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έκρινε «απαράδεκτο ότι ασκούνται στο Ισραήλ πιέσεις να αναστείλει τις οικιστικές δραστηριότητές του». «Ο πολιτισμένος κόσμος δεν σκύβει το κεφάλι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε ταυτοχρόνως.

Όσον αφορά την ισραηλινή άκρα δεξιά, ο βουλευτής Αριε Ελντάντ (της «Εθνικής Ένωσης», τέσσερις έδρες στις 120) αρνείται στους υπογράφοντες τη διακήρυξη αυτήν το δικαίωμα να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ», πολύ δε περισσότερο τους αρνείται το δικαίωμα του «βέτο» γιαυτές. «Δεν είναι οι σαλονάτοι αριστεριστές και οι κομμουνιστές που θα μάς υπαγορεύσουν την συμπεριφορά μας», δήλωσε.

Η αντιπολίτευση

Όσον αφορά το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Καντίμα (Εμπρός)», ο βουλευτής Οριελ Σνέλερ--το κόμμα έχει 28 έδρες--εξέφρασε λύπη που «εβραϊκές οργανώσεις θίγουν την εβραϊκή αλληλεγγύη με το Ισραήλ». Την ίδια τη διακήρυξη, στην οποία προσχωρεί η εβραϊκή οργάνωση «Street», χαρακτήρισε «καλών προθέσεων» πλην «επικίνδυνη».

Η αριστερή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» (η Πατρίδα μου), στο κύριο άρθρό της κάνει λόγο «για ένα καλό νέο για εκατομμύρια Εβραίων ανά τον κόσμο, ιδίως για τους διανοούμενους, που προσκαλούν να τεθεί τέρμα στη 43χρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών».

Οι διανοούμενοι

Ο συγγραφέας Γιόσι Σαρίντ, πρώην βουλευτής, επικρότησε την πρωτοβουλία «των υπογραφόντων τη διακήρυξη που κάνουν μία πράξη αγάπης προς το Ισραήλ» υπογράμμισε δε ότι «οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ δεν είναι κατ' ανάγκην όσοι αρνούνται να επικρίνουν τις πολιτικές» που υιοθετεί.

Ο δημοσιολόγος Εμανουέλ Σιβάν από την πλευρά του επισημαίνει ότι «βαρέθηκαν πολύ, όσοι στηρίζουν το Ισραήλ, να μην μπορούν να το επικρίνουν, έστω από καθήκον». Προέβλεψε «ελάχιστη» την απήχηση της έκκλησης αυτής μέσα στο Ισραήλ.

Τέλος, η ίδια η «Ευρωπαϊκή εβραϊκή έκκληση για Λογική», που υποστηρίζει την προοπτική των δύο κρατών, του εβραϊκού και του παλαιστινιακού, που ανησυχεί για τις «έκνομες» ενέργειες του Ισραήλ παρατηρεί πως, «όταν αναφανδόν στηρίζεις την όποια κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν υπηρετείς το ίδιο το Ισραήλ κατ'ανάγκην».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου