Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Παραπομπή αρχιφύλακα και αστυφύλακα για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου

Χρησιμοποιούσαν το περιπολικό για να κάνουν βόλτα με πολίτες, ενώ έκαναν παράνομους ελέγχους.

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται αρχιφύλακας της Αστυνομίας και δύο ιδιώτες, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ένας ακόμη αστυφύλακας διώκονται πειθαρχικά, επειδή έβγαιναν περιπολία μαζί με τους δύο πολίτες, που υποδύονταν τους αστυνομικούς.

Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο αρχιφύλακας ο οποίος υπηρετεί στην Άμεση Δράση Αττικής είχε δώσει προχθές το βράδυ έναν υπηρεσιακό φορητό ασύρματο σε έναν από τους δύο συλληφθέντες ιδιώτες, που είναι φίλος του. Στη συνέχεια, οι δυο πολίτες, που επέβαιναν σε ένα λευκό αυτοκίνητο μάρκας «Citroen Xsara», ακολουθούσαν το περιπολικό που οδηγούσε ο αρχιφύλακας με συνοδό τον αστυφύλακα -χρησιμοποιούσαν μάλιστα κατά διαστήματα και έναν φάρο και σειρήνα που είχε το ΙΧ- και έπαιρναν μέρος στους ελέγχους για τους οποίους δίνονταν εντολές από το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Οι πολίτες ήταν παρόντες σε τέσσερις τέτοιους ελέγχους, ενώ σε δύο, ένας από αυτούς συμμετείχε λέγοντας στα ελεγχόμενα άτομα ότι ήταν αστυνομικός.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν χθες τα ξημερώματα εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ το ΙΧ αυτοκίνητο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, στο οποίο επέβαινε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες πολίτες και σε έλεγχο, που έγινε, διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετηθεί σειρήνα και φάρος όμοια με αυτά, που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα της Ασφάλειας.

Το θέμα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, που διαπίστωσε ότι όλο αυτό ήταν σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα.

Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στον εισαγγελέα, ο μεν αστυνομικός με την κατηγορία της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων, ενώ οι δύο ιδιώτες για αντιποίηση κατά συναυτουργία. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον αρχιφύλακα και τον αστυφύλακα συνοδό του περιπολικού, ο οποίος βαρύνεται για σοβαρή παραμέληση του υπηρεσιακού καθήκοντος. Ταυτόχρονα, διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου