Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Το «οικοσύστημα» Μαξίμου δείχνει ο Δούκας

Τον Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, «δίνει» με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή και φερόμενος ως ενεχόμενος στην υπόθεση Π. Δούκας.

Παράλληλα, καίει και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο, αλλά και εμμέσως τους επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, αφ' ενός λέγοντας ότι «γνώριζε την πορεία της υπόθεσης» και αφ' ετέρου φωτογραφίζοντας κυρίως τον Γ. Αγγέλου για την «παράλειψη» του ίδιου από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις εκλογές του 2009.

Ο Π. Δούκας ισχυρίζεται ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνώριζε όλες τις αποφάσεις της περιόδου 1999-2003, ενώ απαλλάσσει εαυτόν διατεινόμενος ότι ενήργησε σύννομα, αλλά και ότι αρνήθηκε να ανταλλάξει ακίνητα του υπουργείου Οικονομίας και αυτό πλήρωσε στις τελευταίες εκλογές. Υπέγραψε μόνο την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Ε. Μπασιάκο, κατόπιν της τελευταίας γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, γι' αυτό και διατείνεται ότι ενήργησε απολύτως σύννομα.

Στην εξεταστική κατέθεσαν χθες και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσος. Και ο μεν Γ. Σανιδάς επέμενε ότι ήταν σωστή η απόφασή του να μη στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, εκφράζοντας μάλιστα και δύο καινοφανείς απόψεις: Αφ' ενός ότι ο εισαγγελέας και όχι η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει περί τυχόν ποινικών ευθυνών υπουργών. Και αφ' ετέρου ότι οι υφιστάμενοί του, ανεξαρτήτως θέσης, παίζουν ρόλο απλών πταισματοδικών στους χειρισμούς υποθέσεων στις οποίες ενέχονται και πολιτικά πρόσωπα.

Ο Κ. Καρούτσος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε συζήτησε με τον Γ. Σανιδά την όλη υπόθεση, ει μη μόνο όταν παραιτήθηκαν οι δύο εισαγγελείς.

Ο Π. Δούκας, πάντως, ήταν καταπέλτης. Στο γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Θέλοντας πάντως να χρυσώσει το χάπι ή να το κάνει ακόμη πιο πικρό σημειώνει: «Εξέλαβα το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση, αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου, ως μια συνηθισμένη επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου με τα γραφεία των υπουργών».

Σε ό,τι αφορά τη μη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., υπογραμμίζει ότι «επελέγη το παρασκήνιο. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη, αλλά σήκωσα βάρη που σίγουρα δεν μου ανήκαν. Υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάστηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα του Μαξίμου. Επρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους».

Και καταλήγει: «Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπεδίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής».*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου