Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ο γύρος του Κόσμου σ' ένα άλογο

Τον γύρο του κόσμου καβάλα σε ένα άλογο αποφάσισε να κάνει ήδη από τα 18 του ο γάλλος ψυχολόγος Τιερί Ποστί και σήμερα, 33 χρόνια αργότερα, δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρό του: έχοντας διανύσει 74.000 χλμ. σε πέντε ηπείρους, εξακολουθεί να ταξιδεύει, με στόχο να συμπληρώσει τις 100.000 χλμ. Υστερα από μακρινά ταξίδια σε τόπους εξωτικούς (όπως τα νησιά Φίτζι και η Νέα Καληδονία), παγωμένους (όπως η Παταγονία και η Αλάσκα) ή ακόμη και επικίνδυνους (όπως η Κολομβία και η Μογγολία), ο μοναχικός καβαλάρης έφθασε και στην Κρήτη, με σκοπό να γνωρίσει το περίφημο καθαρόαιμο κρητικό άλογο, το οποίο κατάγεται από τα άλογα της Μινωικής Εποχής.

«Οταν ήμουν μικρός λάτρευα τα άλογα και ονειρευόμουν να διασχίσω τις ηπείρους καλπάζοντας. Η οικογένειά μου όμως δεν είχε αρκετά χρήματα για μαθήματα ιππασίας, γι΄ αυτό και εγώ δούλευα όλη μέρα σε στάβλους για να μπορώ τα βράδια να ιππεύω στα κλεφτά τα άλογα που φρόντιζα, έστω και για πέντε λεπτά» λέει ο Τιερί Ποστί. Μεγαλώνοντας, η ζωή του συνέχισε να περιστρέφεται γύρω από τα άλογα. Ακολούθησε σπουδές Ψυχολογίας και σύντομα έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο «εναλλαγής» ανάμεσα σε περιόδους σκληρής δουλειάς εργαζόμενος ως ψυχολόγος στη Γαλλία, κατά τις οποίες μάζευε χρήματα, ώστε στις περιόδους που ακολουθούσαν να κάνει μακρινά ταξίδια καλπάζοντας στις πέντε ηπείρους.

Η επιθυμία του να γυρίσει τον κόσμο δεν αποτελεί ούτε ναρκισσιστικό ρεκόρ ούτε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αυτό που επιθυμεί είναι «να ενωθώ με τη φύση, να γνωρίσω διαφορετικούς ανθρώπους, να θαυμάσω μακρινούς τόπους και κυρίως να γνωρίσω διαφορετικές ράτσες αλόγων».

Μάλιστα εξαιτίας αυτής της μανίας συχνά έχει θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, όπως όταν ταξίδεψε μόνος του σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του Εκουαδόρ, στο όρος Κοτοπάξι, το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, για να ανακαλύψει μερικά από τα τελευταία άγρια άλογα της περιοχής!

«Μου τηλεφώνησαν μια ημέρα και μου είπαν ότι ένας Γάλλος που γυρίζει τον κόσμο με άλογο θα έφθανε στην Κρήτη και έψαχνε ένα κρητικό καθαρόαιμο για το ταξίδι του. Αμέσως προσφέρθηκα να του παραχωρήσω αφιλοκερδώς ένα από τα δικά μου» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Στέλιος Βασιλάκης , ιδιοκτήτης ιπποφορβείου στο Αβδού Ηρακλείου. Εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με την αναπαραγωγή του κρητικού αλόγου, του λεγόμενου «Γεωργαλίδικου», μιας ράτσας που χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό στον κόσμο καλπασμό: «Ενώ όλα τα άλογα καλπάζουν έχοντας στον αέρα μία τα μπροστινά και μία τα πισινά πόδια, το κρητικό άλογο έχει στον αέρα μία τα αριστερά πόδια και μία τα δεξιά. Αυτό δημιουργεί έναν ήπιο και στρωτό βηματισμό, χωρίς κραδασμούς» εξηγεί ο κ. Βασιλάκης.

«Ελεύθερος»

Στα ταξίδια του ο Τιερί Ποστί ξοδεύει ελάχιστα χρήματα- κυρίως για την τροφή του αλόγου του-, ενώ όσον αφορά τις προσωπικές του ανάγκες επαφίεται στη γενναιοδωρία των ανθρώπων που συναντά για ένα πιάτο ζεστό φαΐ ή ένα κατάλυμα τις κρύες και βροχερές νύχτες στις οποίες δεν μπορεί να κατασκηνώσει στην ύπαιθρο. Οταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τον Μάιο του 2009, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Βιετνάμ, γιατί δεν ψάχνει έναν χορηγό για την κάλυψη των εξόδων του, ο Τιερί απάντησε λακωνικά: «Γιατί θέλω να είμαι ελεύθερος».

«Είναι πολύ ανεξάρτητος, δεν θέλει να δίνει πληροφορίες για το πού βρίσκεται, ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του, πόσο θα μείνει. Συχνά μας τηλεφωνούν δημοσιογράφοι και τους λέμε ότι δυστυχώς δεν έχουμε ιδέα πότε και πού μπορεί να τον πετύχει κανείς. Χθες γυρίσαμε στο σπίτι και τον βρήκαμε να μας περιμένει έξω από τον στάβλο!Σήμερα έφυγε και πάλι, εξίσου αναπάντεχα» σχολιάζει στο «Βήμα» η κυρία Ροζβίτα Σρέντερ-Βασιλάκη, η οποία κατάγεται από τη Γερμανία και ζει στην Κρήτη εδώ και δύο δεκαετίες. «Εχει περάσει από εκατοντάδες τόπους σε όλον τον κόσμο και πάντα φεύγει για τον επόμενο προορισμό.Εμεινα άφωνηλοιπόνόταν μου είπε ότι σκέφτεται να αγοράσει ένα σπιτάκι εδώ στην Κρήτη. Ισως το νησί μας κατάφερε να κερδίσει την ταξιδιάρικη καρδιά του για πάντα» συμπληρώνει γελώντας.

Ψυχολόγος, με τους ίππους βοηθούς

Ο ιδιόρρυθμος καουμπόι με το πέρασμα των χρόνων κατόρθωσε να συνδυάσει την αγάπη του για τα άλογα με το επάγγελμα του ψυχολόγου, αναπτύσσοντας μια μέθοδο ψυχοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα ζώα... ως αρωγό στην ανάρρωση του ασθενούς. «Φέρνουμε τον ασθενή σε επαφή με το άλογο,να το χαϊδέψει,ακόμη και να του μιλήσει,και η επαφή λειτουργεί εποικοδομητικά στην ψυχοσύνθεσή του. Τα άλογα έχουν την ικανότητα να συναισθάνονται και αναδεικνύουν την τρυφερότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ψυχοθεραπεία» εξηγεί ο κ. Τιερί Ποστί. Ο ίδιος μάλιστα αναπτύσσει πολύ στενή επαφή με τα άλογά του: «Το άλογο που του παραχώρησα ήταν πολύ ατίθασο και αυτός κατόρθωσε να μπει στην ψυχολογία του και να το καβαλάει χωρίς χαλινάρι, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Τώρα πλέον κοιμάται ανάμεσα στα πόδια του τα βράδια» σχολιάζει ο κ. Στέλιος Βασιλάκης, ιδιοκτήτης ιπποφορβείου.

TOBHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου