Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Γιγάντιο άγαλμα από την εποχή των Πτολεμαίων ήρθε στο φως στην Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου Κλεοπάτρας, ανακάλυψαν γιγαντιαίο άγαλμα της ίδιας εποχής από μαύρο γρανίτη στον ναό του Ταπόσιρις Μάγκνα, κοντά στην Αλεξάνδρεια, ανακοίνωσε το Ανώτατο Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αιγύπτου.

Πρόκειται «για ένα από τα ωραιότερα πτολεμαϊκά βασιλικά αγάλματα, που έχουν ανακαλυφθεί, παρ' όλο που τού λείπει το κεφάλι» τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ζάχι Χαουάς.

«Το τεράστιο άγαλμα απεικονίζει πιθανότατα τον βασιλιά Πτολεμαίο Δ’, καθώς εκείνος ανήγειρε αυτόν τον ναό» πριν από 2.000 χρόνια, πρόσθεσε ο Χαουάς, χωρίς να αναφέρει τις ακριβείς διαστάσεις του έργου.

Η αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε επίσης την αρχική είσοδο του ναού, ο οποίος βρίσκεται περίπου 50 χλμ δυτικά της Αλεξάνδρειας, τόνισε ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος.

Η ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων (330-30 πΧ) ήταν η τελευταία φαραωνική δυναστεία, προτού η Αίγυπτος περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια της Ρώμης. Τελευταία εκπρόσωπός της ήταν η διάσημη Κλεοπάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου