Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Οι πλούσιοι πήραν και πάλι αναβολή

Ατακτη υποχώρηση ή αναγκαίος συμβιβασμός; Από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς για την παράταση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα έχει πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων.

Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα συζητείται στη Γερουσία, προβλέπει ότι οι φοροαπαλλαγές τις οποίες είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μπους, θα παραταθούν για άλλα δύο χρόνια. Η αρχική πρόθεση -και υπόσχεση- των Δημοκρατικών ήταν να ισχύσει η παράταση μόνο για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, όχι όμως και για τα μεγάλα. Μπροστά όμως στη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικανών και στο ενδεχόμενο να τελματώσουν οι συνομιλίες και να ξεκινήσει μια νέα, γενναία αύξηση των φόρων για όλους ανεξαιρέτως από την Πρωτοχρονιά του 2011, ο Ομπάμα επέλεξε έναν «ιστορικό συμβιβασμό». Οι Ρεπουμπλικανοί, σε αντάλλαγμα, δέχτηκαν να παραταθούν για άλλο ένα χρόνο τα επιδόματα προς τους μακροχρόνια άνεργους.

Κι ενώ αρκετοί παρομοιάζουν τον Ομπάμα με τον Κλίντον, ο οποίος μετά την ήττα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο το 1994 επέλεξε τη συμβιβαστική οδό, οι αντιδράσεις από την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, καθώς και από μερίδα του τύπου, είναι τεράστιες. Τον κατηγορούν ότι έδωσε πολλά για να πάρει λίγα και ότι, όπως και οι Ρεπουμπλικανοί, έτσι κι αυτός τα βάζει με τους πιο αδύναμους. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα βάλει πάγο στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που, όπως τονίζουν οι επικριτές του, δεν θα ήταν αναγκαίο αν το 2% των πλουσιότερων Αμερικανών πλήρωνε τους φόρους που του αναλογούν. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές θα προσθέσουν άλλα 4 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το αριστερό περιοδικό «The Nation» σχολιάζει ότι «ο Ομπάμα βαδίζει προς μια αποτυχημένη τετραετία». Παράλληλα κυκλοφορούν σενάρια για την ανάδυση ενός «αριστερού» αντιπάλου του Ομπάμα για τις προεδρικές του 2012, τα οποία όμως δεν μοιάζουν να ευσταθούν ιδιαίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου