Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«Θέλουμε τα Σκόπια στην Ευρώπη»

«Η ελληνική κυβέρνηση εξαρχής έχει εκφράσει την πολιτική βούλησή της για εξεύρεση λύσης. Εμείς έχουμε εκφράσει τη δέσμευση μας, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιστεύω, ότι η καλή θέληση και οι ειλικρινείς προσπάθειες μας στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναγνωριστεί από όλους. Κι εγώ μπορώ μόνο να εκφράσω την ελπίδα, ότι τα Σκόπια θα ενταχτούν σε αυτήν την εποικοδομητική πορεία μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, από τη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο και τον Βούλγαρο ομόλογό του.

«Θέλουμε να δούμε τα Σκόπια να γίνονται δεκτά στην ευρωπαϊκή οικογένεια σύντομα. Γι' αυτό εργαζόμαστε. Ελπίζουμε ότι ξέρουν και κατανοούν τι πρέπει να γίνει, ώστε να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου ανήκουμε», είπε ο υπουργός.

Ο Βούλγαρος υπουργός Νικολάι Μλαντένοφ επισήμανε ότι η χώρα του «έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το θεωρεί διμερές ζήτημα μεταξύ των γειτόνων μας» και πως θεωρεί ότι «έχει έρθει προ πολλού η ώρα να βρεθεί λογικός συμβιβασμός, ο οποίος να επιτρέψει στη χώρα αυτή να πάει μπροστά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν θετικές εξελίξεις κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις Σόφιας-Σκοπίων για τη Διακήρυξη φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει.

Στο σχέδιο της Διακήρυξης προτείνονται η αμοιβαία άρνηση μειονοτικών και εδαφικών διεκικήσεων, η εγκατάλειψη της «γλώσσας του μίσους» στις διμερείς σχέσεις, η παύση της πρακτικής της «κλοπής της ιστορίας» και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της έμπρακτης απόδειξης της προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και πολιτικές καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου