Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«Ιερή συμμαχία» με τα κορυφαία μίντια

Το WikiLeaks «χάρισε» σε μεγάλες εφημερίδες («Νew Υork Τimes», «Guardian», «Le Μonde», «Εl Ρais») και περιοδικά («Der Spiegel») το προνόμιο της δημοσίευσης των αρχείων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει στην κατοχή του.
Η λογική είναι απλή: οι δημοσιογράφοι δεν αρνούνται να δημοσιεύσουν το υλικό, ο διεθνής μιντιακός θόρυβος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τον ιστότοπο και τον ιδρυτή του. Εξάλλου στο παρελθόν μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί όπως το πρακτορείο Αssociated Ρress και η εφημερίδα «Los Αngeles Τimes» έχουν καλύψει νομικά έξοδα για τις περισσότερες από 100 αγωγές που έχει δεχτεί ως τώρα το Wikileaks. Τυχαίο;

Σε θέση μάχης, 30 μέτρα κάτω από τη γη
Για την ασφαλή λειτουργία του WikiLeaks έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο από σέρβερ σε ολόκληρο τον κόσμο, που δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές του site να το μεταφέρουν κατά βούληση και ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτό συνέβη μετά την πρόσφατη εκδίωξή του από τον βασικό πάροχό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕveryDΝS και το «λουκέτο» στη Γαλλία, στην Κίνα και αλλού. Η «βάση» του παραμένει πάντως στη Σουηδία. Ο σουηδικός πάροχος Βahnhof διατηρεί τους σέρβερ του σε ένα παλιό πολεμικό καταφύγιο, σε βάθος 30 μέτρων κάτω από τη γη!

Το σουηδικό «Κόμμα των Πειρατών», που έκανε την έκπληξη στις τελευταίες ευρωεκλογές, φιλοξενεί επίσης σέρβερ του WikiLeaks, καθώς είναι δεδομένη η θέση του υπέρ της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου