Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η Ελλάδα αρχίζει πόλεμο στον καρκίνο

ΑΠΟ «ΣΚΑΝΕΡ» θα αρχίσουν να περνούν τον Μάρτιο του 2011 όλοι οι πολίτες και δη οι γυναίκες, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο
μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο (2011-2015) το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή τριών προσυμπτωματικών ελέγχων.Τα δύο πρώτα αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες, αφού σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Το τρίτο
τεστ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο,στις σκέψεις των αρμοδίων είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αφορά όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής
τους,ενώ του καρκίνου του μαστού όλες όσες είναι από 40 έως 55 ετών. Τα δύο πρώτα τεστ θα γίνονται βάσει προγράμματος,ανά διετία ή τριετία, από πιστοποιημένα κέντρα τα οποία θα ειδοποιούν με διπλή αλληλογραφία τις γυναίκες κάθε φορά που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αναμένεται να διαδραματίσει το Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». Εκεί σχεδιάζεται να λειτουργήσει εξειδικευμένο κέντρο θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι:

* Ο καρκίνος του πνεύμονα. * Ο καρκίνος του στομάχου. * Ο καρκίνος του ήπατος. * Ο καρκίνος του παχέος εντέρου. * Ο καρκίνος του μαστού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ΄ ό,τι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Μεταξύ των 27 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση ως προς τη θνησιμότητα στους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες. Η ευνοϊκή θέση της χώρας όμως είναι σε κάποιον βαθμό πλασματική λόγω ελλείψεων στη διάγνωση και σφαλμάτων στην ταξινόμηση.

Αύξηση θνησιμότητας
Ωστόσο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, παρατηρείται μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στους άνδρες, πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέχει ο καρκίνος του μαστού. Ακολουθούν ο καρκίνος του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου.

Παράλληλα, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο κάθε ανθρώπου. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του στομάχου και του οισοφάγου εμφανίζεται συχνότερα στα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα. Ο καρκίνος του μαστού εντοπίζεται κυρίως στα ανώτερα στρώματα, ενώ του τραχήλου της μήτρας στα χαμηλότερα.

EΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΞΙ ΑΞΟΝΕΣ
Το Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο αποτελείται από έξι άξονες.

Ο πρώτος αφορά την πρόληψη και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν τη μείωση της επίπτωσης καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα,το αλκοόλ,τη διατροφή,την έλλειψη σωματικής άσκησης και την ηλιακή ακτινοβολία.

Συγκεκριμένα,το υπουργείο Υγείας θα επεκτείνει την εκστρατεία κατά του καπνίσματος,θα δώσει μεγάλο βάρος στην ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ και για την ωφελιμότητα της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων και την πώληση ανθυγιεινών προϊόντων από τα σχολικά κυλικεία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δευτεροβάθμια πρόληψη.Η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στην εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου,σε πρώτη φάση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού. «Οι έλεγχοι θα γίνονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα,σε συνεργασία με τους καλλικρατικούς δήμους και τις μονάδες Υγείας κάθε περιοχής. O έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γίνεται στα Κέντρα Υγείας και αυτός του μαστού όπου υπάρχει μαστογράφος,είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Οι εξετάσεις καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία»διευκρινίζει προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Α.Δημόπουλος.

Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δείχνουν ότι η περιοδική γυναικολογική εξέταση σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου οδηγούν σε μείωση κατά 70% της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Ωστόσο,μόνο το 25%-30% των Ελληνίδων που θα έπρεπε να κάνουν τεστ Παπανικολάου υποβάλλονται σε έλεγχο και μάλιστα μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια (αντί σε ετήσια βάση).Αντίστοιχα,ο έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα ως και 35%.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση και περιλαμβάνει δράσεις όπως είναι η εισαγωγή κλινικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών στην κλινική πράξη,η πιστοποίηση μονάδων και υπηρεσιών,η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων (Κέντρο Μαστού στο «Ελενα Βενιζέλου») και η προμήθεια βιοϊατρικής τεχνολογίας.Στο τελευταίο περιλαμβάνεται η προμήθεια τεσσάρων ΡΕΤ/CΤ, εννέα αξονικών τομογράφων,έξι μαγνητικών,ενός μαστογράφου και άλλων ολοκληρωμένων συστημάτων.Παράλληλα,μελετάται η δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου στόματος.

Ο τέταρτος άξονας αφορά τη μεταθεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών (πρόγραμμα λειτουργίας ξενώνα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο,ανάπτυξη της κατ΄ οίκον νοσηλείας κτλ.). Ο πέμπτος αφορά την έρευνα (λειτουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών,χαρτογράφηση των γονιδιακών αλλοιώσεων σε ογκολογικούς ασθενείς, ολοκλήρωση του χάρτη υγείας,διερεύνηση της συσχέτισης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των τοξικών χημικών ουσιών με τον καρκίνο). Τέλος,ο έκτος άξονας του προγράμματος αφορά την εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
TOBHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου