Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Βενζίνη Ολλανδίας και νέο ηλεκτροσόκ ΔΕΗ

Η τρίτη αύξηση στον φόρο καυσίμων από την αρχή του χρόνου αλλά και στον ΦΠΑ φέρνει την Ελλάδα αν όχι στην πρώτη, τουλάχιστον στη δεύτερη θέση από άποψη ακρίβειας στη βενζίνη. Αυξήσεις αναμένονται και στα τιμολόγια ηλεκτρικού, καθώς οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών μιλούν για πλήρη απευλευθέρωση της αγοράς.

Μαζί με όλα τα άλλα, από αύριο ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 7,5 λεπτά το λίτρο μόνο απ' την αύξηση του φόρου. Αν δε συνυπολογιστεί και η αύξηση της διεθνούς τιμής στη βενζίνη, η λιανική θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 1,6 ευρώ το λίτρο, (από 1,446 ― πριν από μία εβδομάδα) ενώ στα πρατήρια των εθνικών οδών, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα είναι ακόμη πιο ψηλά.

Ωστόσο, η εξαγγελία της αύξησης του ειδικού φόρου χθες Κυριακή και η εφαρμογή του μέτρου από σήμερα ή αύριο, με την κατάθεση δηλαδή του νομοσχεδίου, άφησε και πάλι περιθώρια, έστω και πιο μικρά από την προηγούμενη φορά, για προμήθειες καυσίμων σε χαμηλότερη τιμή, τα οποία όμως θα πουληθούν με τη νέα αυξημένη.

Η εξέλιξη αυτή, εκτός από την τσέπη των καταναλωτών, θα έχει επιπτώσεις σε εταιρείες και πρατήρια λόγω μειωμένων πωλήσεων και υψηλού κόστους κεφαλαίων.

Αυξήσεις 4%-5%

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού, οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, για αυξήσεις 4%-5%, αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο καλοκαίρι.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι της «τρόικας», περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-ΡΑΕ. Η απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικού θα πάψουν να είναι ρυθμιζόμενα από την κυβέρνηση και θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Ετσι, τα επιδοτούμενα τιμολόγια χαμηλές καταναλώσεις στα οικιακά μέχρι 800 κιλοβατώρες το 4μηνο και στα αγροτικά θα πρέπει να ακριβύνουν, ενώ θα φτηνύνουν τα τιμολόγια των εμπορικών.

Ηδη η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται τη νέα διάρθρωση των τιμολογίων, ενώ με την αναβάθμιση της Αρχής, οι εισηγήσεις της θα είναι άμεσα εφαρμοστέες. Δεν θα απαιτείται δηλαδή υπουργική απόφαση. *

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου